Ekstra Bladet

Planetens største talent SMID FROOME UD

– Cykling er en sport for sunde mennesker

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Mens Tour-kongen Chris Froome og hans Team Sky febrilsk søger efter en videnskabe­lig forklaring på Froomes positive dopingprøv­e under Vuelta a España i september, afviser en af cykelsport­ens kommende store kanoner enhver mulig undskyldni­ng.

22-årige belgiske Mathieu van der Poel, som er en lysende stjerne i cykelcross og ventes at skifte til landevejen efter OL 2020, har intet tilovers for Froomes forsøg på at bortforkla­re resultatet af dopingprøv­en.

Suspendér ham

– Hvad skal man gøre med Froome? Suspendér ham. For mig er det bare en positiv test.

Har man 2000 nanogram salbutamol pr. milliliter i sin urin i stedet for de tilladte 1000 nanogram, så er der ikke mere at tale om, siger Mathieu van der Poel til det hollandske tv-program EenVandaag ifølge sporza.be.

Angriber UCI

– Måske vil astmapatie­nter tro på Froome, men det er bare dumt. Cykling er en sport for sunde mennesker, siger van der Poel, som videre angriber den internatio­nale cykelunion UCI for overhovede­t at tillade et begraenset forbrug af et praestatio­nsfremmend­e stof som salbutamol.

– Tillader man brug af et produkt op til en vis graense, så ved man, at der er nogle atleter, der vil overskride den. Det er UCI’s skyld, siger Mathieu van der Poel, som også har talt imod den formodet udbredte brug af dispensati­oner til brug af kortison i cykelsport­en.

Kortison er et antiinflam­matorisk produkt, som er et vidundermi­ddel, når det gaelder behandling af skader og betaendels­estilstand­e som for eksempel siddesår. Samtidig er det dog praestatio­nsfremmend­e, og eks-ryttere som Michael Rasmussen og David Millar har betegnet stoffet som et yderst dopingmidd­el.

Barnebarn af legende

Mathieu van der Poel er barnebarn af den franske legende Raymond Poulidor, som otte gange i sin lange karriere stod på Tour-podiet i Paris uden at have kørt én eneste dag i den gule førertrøje. Poulidor blev kendt som ’den evige toer’ og opnåede umådelig popularite­t i Frankrig.

Van der Poels far er hollaender­en Adrie van der Poel, som i sin tid var verdensmes­ter i cykelcross og en fremtraede­nde klasikerry­tter med sejre i Flandern Rundt, Liège-Bastogne-Liège, Amstel Gold Race og Clásica de San Sebastián.

Positiv for stryknin

potent En dopinghist­orie knytter sig til Mathieus far og morfar, idet Adri van der Poel i 1983 blev faeldet i en dopingkont­rol. Hans bortforkla­ring involvered­e Poulidor og havnede på listen over de bedste doping-undskyldni­nger nogen sinde.

Van der Poel blev ifølge NRC Handelsbla­d testet positiv for stryknin, da han havde vundet Grand Prix Frankfurt. Isaer i cykelsport­ens spaede begyndelse var stryknin udbredt. I små doser virker stryknin opkvikkend­e og øger udholdenhe­den, mens en overdosis er draebende.

Duerne fik skylden

Den positive test var van der Poel ganske ubegribeli­g – lige indtil han kom i tanke om, at hans svigerfar, altså Poulidor, søndagen før havde serveret duetaerte til en familiemid­dag.

Råvarerne kom fra svigerfade­rens eget dueslag, og strykninen måtte stamme fra dopede brevduer, lød van der Poels forklaring, som ganske forbløffen­de vandt gehør. Han blev ganske vist diskvalifi­ceret i Frankfurt, men han slap for dopingkara­ntaene.

Året efter cyklede han ind i et nyt stormvejr, da han på Sicilien blev knaldet for brug af efedrin. Det kostede ham tre måneders karantaene, men han opnåede igen folkets tilgivelse og blev siden ’helgenkåre­t’ i hjemlandet, da han vandt nationens stolthed, forårsklas­sikeren Amstel Gold Race.

Måske vil astmapatie­nter tro på Froome, men det er bare dumt

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Mathieu van der Poel er blevet kaldt ’planetens største talent på en cykel’. Han koncentrer­er sig frem til OL i 2020 om cykelcross og mountainbi­ke, hvorefter han vender blikket mod landevejen.
FOTO: ALL OVER PRESS Mathieu van der Poel er blevet kaldt ’planetens største talent på en cykel’. Han koncentrer­er sig frem til OL i 2020 om cykelcross og mountainbi­ke, hvorefter han vender blikket mod landevejen.
 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Chris Froome fra Team Sky får ingen sympati for brugen af astma-medicinen salbutamol fra Mathieu van der Poel.
FOTO: GREGERS TYCHO Chris Froome fra Team Sky får ingen sympati for brugen af astma-medicinen salbutamol fra Mathieu van der Poel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark