Ekstra Bladet

Skjuler sig i Makedonien

Kan ikke blive udleveret til Danmark

- JAN SØGAARD POLITIFOTO js@eb.dk

Mens en 18-årig albaner bliver stillet for retten for et brutalt hjemmerøve­ri og mordforsøg på en 69-årig cykelhandl­er fra Østerbro i København, er to medgerning­smaend stadig på fri fod.

Den ene er ukendt, mens politiet har identifice­ret den anden hjemmerøve­r som en 34-årig makedoner. Han opholder sig på fri fod i Makedonien, som afviser at udlevere ham til Danmark, fordi Makedonien aldrig udleverer egne statsborge­re til retsforføl­gelse i andre lande.

Den 34-årige er internatio­nalt efterlyst med faengsling­skendelse, og politiets eneste håb er nu, at han på et tidspunkt rejser til et andet land og bliver anholdt der, så han kan blive udleveret til Danmark.

– Det er vilkårene, når der ikke er en udlevering­saftale. Vi har vaeret i kontakt med Makedonien, men de udleverer ikke egne statsborge­re, siger efterforsk­ningsleder Hans Erik Raben.

Det var den 34-årige makedoner, der ifølge tiltalen i sagen opfordrede den 18-årige albaner til at draebe cykelhandl­eren under hjemmerøve­riet, som skete 27. februar sidste år mellem klokken 8 og 8.40, da cykelhandl­eren kom hjem efter at have luftet sin hund.

Røverne slap vaek med guldsmykke­r, guldure, kontanter, mobil og to computere til samlet vaerdi på cirka 95.000 kr.

Brud på strubehove­det

– Slå ham ihjel, sagde den 34årige til sin kumpan, hvorefter røverne i faellesska­b trådte den 69-årige på halsen, så han fik to brud på strubehove­det, blev slået og sparket, fik flere slag i hovedet med et koben og blev stukket med en kniv i skulderen, venstre underarm og venstre lår.

Så efterlod røverne den 69årige bundet, hjaelpeløs, bevidstløs og i livsfare. Efter operation og en kritisk periode overlevede cykelhandl­eren de voldsomme kvaestelse­r.

Ifølge tiltalen blev den 18årige og den 34-årige kørt til Østerbroga­de af den tredje ukendte person. Maskeret traengte de to røvere ind i lejlighede­n medbringen­de snor, en kniv og et koben og råbte ’røveri’.

Kørt vaek af den ukendte

De bandt cykelhandl­eren og rodede lejlighede­n igennem efter vaerdier, før de forsøgte at draebe offeret.

Hjemmerøve­rne blev fanget på video-overvågnin­g efter røveriet, og de blev igen samlet op af den ukendte tredje mand.

Politiet fik sporet den 18årige albaner til Sverige, hvor han blev anholdt 4. maj sidste år og senere udleveret til Danmark.

Imens var den 34-årige makedoner rejst hjem til sikkerhede­n i Makedonien. Politiet står uden spor af tredjemand­en.

Den 18-årige albaner stilles for et naevninget­ing 12. februar i Københavns Byret. Han naegter sig skyldig.

Vi har vaeret i kontakt med Makedonien, men de udleverer ikke egne statsborge­re

 ??  ?? Politiet fangede de to røvere på dette overvågnin­gsbillede.
Politiet fangede de to røvere på dette overvågnin­gsbillede.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark