Ekstra Bladet

Jungle af nye gebyrer

KREATIVT: Det har vaeret forbudt at laegge et gebyr på kortbetali­nger siden nytår – nu tager firmaer bare pengene et andet sted

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Loven er ganske klar: Fra 1. januar har det vaeret forbudt at tage et gebyr, når du betaler med en raekke af de mest kendte kreditkort både på nettet og i fysiske butikker.

Men Ekstra Bladet kan nu afsløre, at en raekke forretning­er har opfundet nye gebyrer som erstatning for de tabte indtaegter.

Hos Billetsalg.dk, der blandt andet saelger billetter til koncerter med Rasmus Seebach og Citybois, skal kunderne fortsat betale mellem 0,9 og 2,86 procent af det handlede beløb.

Procenten afhaenger

Fra 8. januar 2018 vil der blive tilføjet et håndtering­sgebyr på 1,34 kr. på alle ordrer

af, hvilket kreditkort du betaler med.

På hjemmeside­n kaldes gebyret bare ikke for et kortgebyr, men en såkaldt administra­tionsomkos­tning.

Også Flybillet.dk opkraever trods reglerne fortsat gebyrer på op til to procent af handelspri­sen. Procentsat­sen afhaenger igen af, hvilket kreditkort bruger.

Flybillet.dk har dog ikke valgt at kalde sit gebyr noget nyt, men skriver for eksempel ’Kreditkort (VISA)’ ud for gebyret.

Hos landets to største portaler for fastfood, JustEat.dk og Hungry.dk, er der ligeledes dukket nye gebyrer op:

’Fra 8. januar 2018 vil der blive tilføjet et håndtering­sgebyr på 1,34 kr. på alle ordrer, lige meget om de betales kontant eller med kort.’

’Dette for at sikre at omkostning­en for alle kunder er lige. I forlaengel­se af dette vil kortgebyre­t for kunder, kunderne som betaler med kort, blive fjernet’, skriver kundeservi­ce hos Just-Eat.dk i svaret til sure kunder.

Hos Hungry.dk, hvor det faste gebyr er hele to kroner, lyder begrundels­en således:

’Grundet forskellig­e lovtiltag, som fremadrett­et begraenser vores muligheder for at daekke ekstraomko­stninger forbundet med driften af vores service, så har vi set os nødsaget til at introducer­e dette lille gebyr.’

Reglerne straekkes

I Forbrugerr­ådet Taenk er vicedirekt­ør Vagn Jelsøe ikke i tvivl om, at reglerne straekkes ganske langt:

– Reglerne siger klart, at man som firma skal kunne retfaerdig­gøre, hvis man pludselig kraever et gebyr. Altså dokumenter­e, at udgiften daekker en reel udgift.

– I det her tilfaelde ligner det en omgåelse af de nye regler for gebyrer på kortbetali­ng, siger han om de nye gebyrer hos Just-Eat.dk og Hungry.dk. Ifølge en vejledning fra Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen må en forretning ’ikke omgå forbuddet mod opkraevnin­g af gebyrer for brug af betalingsk­ort’.

’Det afgørende er ikke, hvad en forretning kalder et gebyr, som de opkraever hos kunden. Det afgørende er, om gebyret opkraeves for kundens anvendelse af betalingsk­ort’, konstatere­r styrelsen i sin fortolknin­g af den nye lov.

I det her tilfaelde ligner det en omgåelse af de nye regler

 ?? FOTO: /RITZAU/GORM OLESEN ?? Det er ikke kun kunderne, der betaler gebyrer til Just-Eat.dk. Det gør fastfood-forretning­erne også for at få lov til at saelge via den digitale platform.
FOTO: /RITZAU/GORM OLESEN Det er ikke kun kunderne, der betaler gebyrer til Just-Eat.dk. Det gør fastfood-forretning­erne også for at få lov til at saelge via den digitale platform.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark