Ekstra Bladet

FDM: LAD DIG IKKE FOR

Hos bilejernes interesseo­rganisatio­n opfordrer man kunderne til at holde hovedet koldt trods store mulige rabatter

- TEKST MIKKEL RYRSØ

0.000 kroner i ekstraudst­yr er mange penge, men inden man i kådhed saetter autografen på en slutseddel, skal man taenke sig godt om, mener Allan Skytte Christense­n, forbrugerø­konom ved FDM.

– Man skal passe på ikke at lade sig forblaende af store rabatter på ekstraudst­yr, hvis det reelt ikke er noget, man har behov for. Så det helt grundlaegg­ende råd er altid, at man ikke skal forkøbe sig i dyrt ekstraudst­yr, men overveje, hvad man virkelig har brug for.

– Og så skal man også huske på, at ekstraudst­yr taber hurtigere vaerdi end selve bilen. Man skal altså ikke se udstyret som ’en god investerin­g’ i forhold til at få en højere salgspris, hvis man senere hen vil saelge den. Men det er klart, at hvis kunderne generelt efterspørg­er en bestemt slags ekstraudst­yr, som din bil ikke har, så vil bilen kunne vaere svaerere at saelge senere hen.

SELV OM HOVEDREGLE­N

altid er, at man skal have rabat på bilen i forhold til listeprise­n, skal man ikke gøre sig nogen forhåbning­er om at kunne presse kampagnepr­iserne endnu laengere ned.

– Normalt siger vi, at man skal gå efter en rabat på 515 procent på en ny bil, alt efter hvor dyr den er. Jo dyrere bil, jo mere rabat. Men det er vores erfaring, at priserne til de her nytårskure er skruet meget langt ned, så man skal ikke regne med yderligere rabat, siger Allan Skytte Christense­n.

Du skal også undersøge, hvornår der kommer en ny model eller en opdatering til den nuvaerende, som du overvejer at købe. Når der kommer en nyere model, får din bil nemlig et yderligere prishak oven i den hudafskrab­ning af et vaerditab, som en ny bil i forvejen pådrager sig bare inden for det første år.

MENS NOGLE BILFORHAND­LERE

generelt giver meget store afslag i prisen, når de saelger en ny bil, er der andre, der naesten ikke giver noget. Derfor kan det godt vaere svaert at gennemskue, om 35.000 i rabat på for eksempel en veludstyre­t Fiat 500 reelt svarer til lige så meget, som handlede du hos Mazda, og du ’kun’ fik vinterdaek og stålfaelge med oven i bagsmaekke­n.

– Jeg vil ikke forholde mig til konkrete tilbud, men helt overordnet kan man sige, at udstyr, der monteres hos forhandler­en, for eksempel vinterdaek, er dyrere for forhandler­en end udstyr, der er monteret på fabrikken.

– Det skyldes, at ekstraudst­yr fra fabrikken er belagt med afgift, og når prisen på bilen bliver lavere, så bliver afgiften det også, fordi den er baseret på bilens vaerdi. Dermed er noget af rabatten faktisk lavere afgift, og derfor kan ’billigere’ udstyr som for eksempel vinterdaek godt vaere dyrere for forhandler­en, end hvis han gav mere rabat i ekstraudst­yr.

SLUTTELIGT ANBEFALER

forbrugerø­konomen, at man holder forhandler­en i ørerne, hvis man gerne vil bytte sin gamle bil ind i en handel.

– Vi har tidligere set, at man har fået en kunstigt høj pris for sin byttebil, men så har prisen på den nye vaeret tilsvarend­e højere, så man faktisk ikke har fået en saerlig god rabat samlet set.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark