Ekstra Bladet

TOM K.S PERFEKTE KARRIERE

MEGET MERE END LE MANS: Hall of Fame er den ultimative anerkendel­se for Tom Kristensen

- PETER BAGGE pba@eb.dk

Den 50-årige pensionere­de danske verdensstj­erne regnes blandt sine kolleger allerede for en af de allerstørs­te kørere igennem tiderne.

Han findes allerede i tre af motorsport­ens Hall of Fame sammen med verdensnav­ne som Michael Schumacher, Ayrton Senna, Juan Manuel Fangio og Niki Lauda.

I aftes blev han den første fire-hjulede motorkører i Sportens Hall Of Fame i Danmark, og derfor vil racerkører­en fra Hobro nu bruge ordet ’perfekt’ om karrieren, som sluttede for godt tre år siden.

Helhjertet indsats

Tom Kristensen er den aegte sportsmand, der har kaempet sig frem i verden.

Det har ikke vaeret nok at have den bedste bil. Det fortaeller historien alt om.

I Le Mans kraever det også de bedste holdkammer­ater og ikke mindst det bedste team, hvor alle fra chefingeni­ør til daekmand og fejedreng har kendt sin rolle og ikke mindst sin betydning for, at holdet når målet.

– Ordet perfekt har ikke vaeret en del af min verden, men jeg hele tiden bestraebt mig og arbejdet på at gøre alt så helhjertet som muligt.

– Jeg er stolt over at kunne fortaelle mine børn og til den tid mine børnebørn, at jeg er i Hall of Fame med dem, som jeg har beundret, siger Tom Kristensen.

De danske sportskory­faeer, som han før det store gennembrud i Le Mans, helst ville omtales sammen med på sportsside­rne og ikke på de saerlige motorsport­s-sider, som i det forrige århundrede var hverdag i aviserne, fordi motorsport­en fortsat befandt sig i en gråzone og ikke var velanskrev­ent i den store sportsfami­lie.

– Det er en kaempe tilfredsst­illelse at blive respektere­t for, hvad jeg har udrettet, siger Tom Kristensen, der ud over de ni sejre i verdens største 24-timers løb er blevet verdensmes­ter, amerikansk mester, Formel 3-mester i Tyskland og Japan.

Altid vundet

Alsidighed­en understreg­es af, at han bortset fra en enkelt undtagelse eller to har vundet løb i alle de forskellig­e biler, som han har kørt.

– Jeg vil gerne huskes for andet end Le Mans, har han tidligere sagt.

Hvis karrieren havde vaeret have vaeret ovenud perfekt, skulle der have stået 11 ud for antallet af Le Manssejre, hvilket kan nage ham en smule.

Derimod aergrer det ham, at han trods flere muligheder aldrig kom ud at køre Formel 1.

– Sportsvogn­e er for mig rigtig sund racerløb. Samtidig har det altid vaeret vigtigt for mig selv at kunne bestemme over min karriere. Det kan du ikke i Formel 1, siger Tom Kristensen, der den dag i dag vil understreg­e, at han har haft det bedste saede udenfor de otte-ti mest attraktive Formel 1-pladser.

– Jeg er altid blevet betalt for at køre, og jeg har hele vejen vaeret tro mod mig selv, siger Tom Kristensen, der allerede tidligt besluttede, at han ikke ville købe sig til en karriere.

Valgte Audi foran Formel 1

Han var i sin tid varm som få, da han i 1999 til stor undren for mange valgte Audi frem for en karriere i Formel 1, hvor davaerende Minardi og Tyrrell samt Williams befandt sig i feltet af bejlere. Også Mercedes, BMW og Porsche tilbød sig.

– Jeg endte med at få en karriere som ingen andre, siger Tom Kristensen, som sammen med Audi oplevede at gå fra 'mand og maskine' til noget naer 'mand og flyvemaski­ne'.

Sådan har udviklinge­n vaeret, selv om det på papiret har set ud, som om han kun har kørt i fire forskellig­e Audi-modeller, men bag betegnelse­rne R8, R10, R15 og R18 har gemt sig i alt ti forskellig­e generation­er.

– Jeg har vaeret med Audi fra start til slut, siger han.

Tom Kristensen har ikke et øjeblik fortrudt, at han kørte den fornemme karriere i garage med udgangen af 2014.

Tom K. er varemaerke­t

Det har vaeret svaert at slippe motorsport­en helt, så der bliver tid til at køre historiske løb i København og Goodwood i England samt Race of Champions, men det er en anden Tom Kristensen, som tidligst tropper op dagen før løbene.

Racerkører­en fra Hobro er blevet til varemaerke­t Tom K. Det blev skabt på Le Mans et par hundrede kilometer sydvest for Paris, og den første spaede start var, da han kom, kørte og vandt 24-timers løbet i 1997.

Siden har Tom Kristensen sat rekord på rekord i motorsport­ens laengste døgn, hvor natten gik hen og blev hans egen, og det var her, at flere af de rekordmang­e sejre blev grundlagt. Og da karrieren i det franske sluttede, stod han noteret for ni sejre og fem podieplads­er.

– Jeg har vaeret på podiet, hver eneste gang jeg har fuldført, konstatere­r Tom Kristensen, der også økonomisk har fået meget ud af karrieren.

Et synligt bevis er pragtvilla­en med udsigt over hans elskede Hobro med den gamle havn i bunden af den smukke Mariager Fjord.

Som en aegte jyde er han ikke en mand, der taler højt om, hvor mange millioner kroner der er blevet kørt hjem igennem de mange år med speederen i bund.

Han er i livet efter racerkarri­eren blevet forretning­spartner med et par svaervaegt­er med et hjerte, som ligeledes banker for motorsport­en.

Det drejer sig om Brøndby IF’s ejer, Jan Bech Andersen, og den tidligere bladudgive­r Ferrari-Johnny Laursen.

Det giver en fin antydning af, hvor meget der er blevet tjent.

Samtidig har det altid vaeret vigtigt for mig selv at kunne bestemme over min karriere. Det kan du ikke i Formel 1

Jeg endte med at få en karriere som ingen andre

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark