Ekstra Bladet

FY FY SKAMME: SE, HVAD DER AERGRER TOM K.

- 2007:

Der er ikke den bil, som han ikke har kørt til en sejr.

Før Audi-epoken kunne bilen have heddet Toyota, Honda eller Porsche.

Inden de ni sejre i Le Mans og et verdensmes­terskab i karrierens efterår, da sportsvogn­ene endeligt blev anerkendt, havde han bevist, at han var alsidig som få.

Hjulophaen­g knaekkede

Det nager en aerekaer racerkører, at han trods flere forsøg aldrig blev mester i den tyske DTM-serie.

Efter en kanonstart på saesonen 2006 i det tyske standardvo­gn-mesterskab mistede han det hele, da hjulophaen­get på Audi'en knaekkede på Brands Hatch i England.

Derfor snuppede Bernd Tom Kristensen sammen med J.J. Letho, Finland, og Marco Werner, Tyskland, i Audi R8 Champion Pescarolos uheld blev i sidste ende det private amerikansk­e Champion-teams store held. Franskmaen­dene var flere sekunder hurtigere pr. omgang, så Tom Kristensen håbede, at man ville 'overkøre' bilen. Det viste sig at holde stik. Pescarolo måtte i den hektisk slutspurt i garagen med en overophede­t motor, så Tom Kristensen kunne ånde lettet op og køre den udtjente Audi i mål som vinder. Schneider, Tyskland og Mercedes det prestigefy­ldte mesterskab.

To sejre for lidt

Der kunne have stået yderligere to Le Mans-sejre på rekordlist­en.

Han var i 1999 i en BMW sammen med J.J. Letho, Finland og Jörg Müller, Tyskland på vej mod en sikker sejr og førte med med fire omgange eller omkring 50 kilometer, da J.J. Letho få timer før afslutning­en røg af banen og i barrieren på grund af en defekt støddaempe­r.

Uheldet skete i de kraevende Porsche-kurver før målstregen, og det var også her, at det mange år senere gik galt for skotten Allan McNish. I løbets front snittede han en langsommer­e Ferrari og røg af banen.

Selv om han kom tilbage på banen, kørte søsterbile­n forbi og blev i front.

Fløj af banen

Der kunne også have stået japansk mester på cv'et, hvis ikke han i det første af to løb på finaledage­n i Fuji-banen var fløjet af banen. Han startede derfor bagerst i finalen.

Katastrofe­n var ikke større, end han kunne slutte to pladser dårligere end Masanori Sekiya og alligevel køre med titlen.

Tom Kristensen avancerede fra en 24. plads til sjetteplad­sen. Men han sluttede tre pladser dårligere end konkurrent­en og tabte mesterskab­et med et point. Tom Kristensen sammen med Dindo Capello, Italien, og Allan McNish, Skotland, i Audi R10 TDI Peugeots manglende evner til at køre i regn kombineret med den tidligere Formel 1-verdensmes­ter Jacques Villeneuve­s manglende erfaring resultered­e i, hvad Tom Kristensen selv har kaldt den bedste af alle ni Le Mans-sejre. Audi var for en gangs skyld ikke favorit, men da regnen vaeltede ned hele natten, kunne Tom Kristensen udnytte sine saerlige nat-egenskaber til at køre omgange ti sekunder hurtigere end Peugeoten.

2018: 2017: 2016: 2015: 2014: 2013: 2012: 2011: 2010: 2009: 2008: 2008:

Tom Kristensen sammen med Allan McNish, Skotland, og Loíc Duval, Frankrig, i Audi R18 e-tronquattr­o Sejren var tiltaenkt faderen Carl Erik Kristensen, som kraeften havde taget tidligere på året, men det blev der lavet om, da vennen Allan Simonsen forulykked­e kun otte minutter inde i løbet. Tom Kristensen så ulykken på tv og nåede at sende vennen en opmuntrend­e sms, inden Allan Simonsens død blev bekraeftet mere end tre timer efter ulykken. Tårerne fik frit løb, da Tom Kristensen kørte Audien først i mål.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? 2011 var et af de år, hvor Tom Kristensen kørte tomhaendet hjem fra Le Mans. Bilen skred ud og fik en del skader.
FOTO: LINDA JOHANSEN 2011 var et af de år, hvor Tom Kristensen kørte tomhaendet hjem fra Le Mans. Bilen skred ud og fik en del skader.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Tom Kristensen er en vindertype, og han aergrer sig stadig over de løb, der gik galt.
FOTO: ERNST VAN NORDE Tom Kristensen er en vindertype, og han aergrer sig stadig over de løb, der gik galt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark