Ekstra Bladet

Nu vil han deltage i vinter-OL

Taekwondo-kaemperen Pita Taufatofua vakte opsigt ved OL i Rio, da han i olieindsmu­rt, bar overkrop bar sin nations fane ved indmarchen. Nu er han ét løb fra at kvalificer­e sig til vinter-OL som skiløber

- BRIAN ASKVIG

I traditione­l tongansk klaededrag­t bart ae k w ond ok a em p eren Pita Taufatofua sin nations fane ved den store åbningscer­emoni ved OL i Rio de Janeiro, og hans olieindsmu­rte overkrop sikrede ham ikke bare kvindelige fans fra hele verden og gjorde ham til et eftertragt­et selfie-trofae for andre atleter ved legene.

Han fik også tilbud om modelog filmkontra­kter, men da hans temmelig korte OL rent sportsligt var overstået – han tabte sin første kamp, der varede omkring seks minutter – besluttede han sig til også at prøve at kvalificer­e sig til vinter-OL, skriver Wall Street Journal.

Han besluttede sig for langrend, og nu er han kun ét løb fra at kvalificer­e sig til vinterlege­ne i Pyeongchan­g i Sydkorea i naeste måned. Pita Taufatofua valgte langrend, fordi det var den sportsgren, der for ham syntes at vaere den vanskeligs­te overhovede­t at kvalificer­e sig i, siger han til Wall Street Journal, som for nylig mødte ham, da han traenede i sneen i Østrig.

Skør historie

– Jeg er fra et land med sand og kokosnødde­r. Hvad er det der hvide stads? Det her er selv for mig en skør historie. Jeg taenker nogle gange på, hvad fanden jeg laver her. Jeg fryser min røv af, siger Taufatofua, som i denne weekend i Polen skal forsøge at kvalificer­e sig til Pyeongchan­g.

Tonga, som er et ørige i Stillehave­t, har ualmindeli­gt ringe traenings forhold for skiløbere, hvorfor Taufatofua i et år har traenet i Europa eller på rulleski i Australien. Alene på grund af rulleskien­e kan Taufatofua gøre sig håb om at komme til Sydkorea som OL-atlet. Point optjent i rulleski-konkurrenc­er har de seneste år kunnet taelles med, når langrendsl­øbere har søgt kvalifikat­ion til OL.

– Jeg smadrede mig selv på de tingester. De er skabt af djaevelen selv, siger Taufatofua om rulleskien­e.

På mange områder har han kaempet en sej kamp for at nå så langt. Han har gaeldsat sig for omkring 30.000 dollar (cirka 185.000 kroner) og har stadig knapt nok råd til at købe sine egne ski, skriver Wall Street Journal.

Vi har ingenting

– Alle de europaeisk­e atleter har forbund, penge, sponsorer – og de har sne. Vi har ingenting, siger 34-årige Taufatofua, som ikke kunne bede om penge derhjemme, idet det er tabu i tongansk kultur at bede andre om økonomisk støtte. I stedet har han startet en indsamling, hvor folk kan købe plads til deres navn på hans skijakke.

Hvis det lykkes Taufatofua at kvalificer­e sig, har han en overraskel­se at byde på under indmarchen i Pyeongchan­g, lover han i Wall Street Journal.

Weekendens staevne i Polen finder sted i byen Jakuszyce, hvor maendene i dag konkurrere­r på 15 kilometer-distancen.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Selfie-favorit Taufatofua blev under OL i Rio en at de atleter, som allerflest ønskede at få med på en selfie. Han har lovet endnu en overraskel­se under indmarchen, hvis han igen kvalificer­er sig til OL.
FOTO: ALL OVER PRESS Selfie-favorit Taufatofua blev under OL i Rio en at de atleter, som allerflest ønskede at få med på en selfie. Han har lovet endnu en overraskel­se under indmarchen, hvis han igen kvalificer­er sig til OL.
 ?? FOTO: AP ?? De fleste kvalifikat­ionsløb er for Taufatofua­s vedkommend­e afviklet på rulleski, men i denne weekend står det sidste slag i hans kamp for at nå Pyeongchan­g på aegte sne ved et staevne i Polen.
FOTO: AP De fleste kvalifikat­ionsløb er for Taufatofua­s vedkommend­e afviklet på rulleski, men i denne weekend står det sidste slag i hans kamp for at nå Pyeongchan­g på aegte sne ved et staevne i Polen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark