Ekstra Bladet

Nu skal du oplyses om bilens reelle alder

- NIELS FRIIS

Det er langtfra altid, at bilers annoncered­e pris er den samme, der ender med at stå på slutsedlen. Ofte skal der nemlig laegges leveringso­mkostninge­r oveni, og så stiger den annoncered­e pris med op mod 3.500 kroner.

Noget, som FDM gennem årene har kritiseret for at vaere prisslørin­g. Det skriver de i en pressemedd­elelse.

Fra 1. april skal bilforhand­lere imidlertid annoncere hele bilens pris inklusive leveringso­mkostninge­r.

- Det er noget, vi er meget tilfredse med, og som vi har efterlyst gennem flere år. Det er helt grundlaegg­ende for forbrugern­e, at de får oplyst den samlede pris på det produkt, de overvejer at købe. Helt på samme måde som priser jo skal oplyses inklusive moms og andre afgifter og gebyrer over for forbrugere, siger Lennart Fogh, afdelingsc­hef i FDMs juridiske rådgivning.

Reelle alder

Udover at skilte med bilens samlede pris skal forhandler­e nu også oplyse om bilens produktion­sår og ikke kun, hvornår den er indregistr­eret første gang.

- Som forbruger har man krav på at kende den reelle alder på det produkt, man køber. Det gaelder ikke mindst, når man køber en brugt bil. Vi har gennem årene set eksempler, hvor medlemmer har købt en brugt bil, der har vist sig at vaere en såkaldt lagerbil, og som dermed er produceret flere år inden første indregistr­ering. Dermed har de fået en model, der er aeldre, end de er klar over. Det kan have betydning for ikke bare motor, sikkerheds­udstyr og begyndende rust, men også bilens gensalgsva­erdi. Derfor er det kun rimeligt, at forhandler­e nu også skal oplyse om bilens reelle alder, siger Lennart Fogh.

Fra årsskiftet trådte reglerne om den såkaldte oplysnings­pligt om produktion­sår i kraft.

- Det er aendringer, vi har ventet laenge på, efter at Højesteret nu i to sager har givet os medhold i, at forhandler­e har en oplysnings­pligt, hvis de kender eller bør kende bilens reelle alder, siger Lennart Fogh.

 ?? FOTO: FDM ?? Nye regler betyder, at forhandler­e nu skal annoncere med hele bilens pris. Også bilens reelle alder skal forhandler­ne oplyse om.
FOTO: FDM Nye regler betyder, at forhandler­e nu skal annoncere med hele bilens pris. Også bilens reelle alder skal forhandler­ne oplyse om.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark