Ekstra Bladet

Det var som at miste journalist­iske uskyld

- TEKST: POUL MADSEN

Tamilsagen viste, hvor vigtigt det er at vaere kritisk over for dem, der har magten over andre menneskers liv

Jeg glemmer aldrig torsdag 10. januar 1991. Her sad jeg sammen med en raekke andre journalist­er i Kaeremålss­alen i Højesteret­s bygning i Prins Jørgens Gård ved siden af Statsminis­teriet.

Vi havde hver fået udlevet en nummereret protokol med referater af de afhøringer, der indtil da var foregået bag lukkede døre. Nu sad vi i tavshed og laeste, som om vi var til eksamen. Og det var vi sådan set også.

I løbet af de tre timer vi sad der i Højesteret­s Kaeremålss­al – under behørig overvågnin­g af davaerende byretsdomm­er (og meddommer i Tamilsagen) Torben Goldin – forstod vi, at vi var til eksamen i den største politiske skandale i nyere dansk historie.

Jeg var helt ung journalist på TV2, og Tamilsagen var min første rigtig store historie. Redaktions­chefen, som var en brysk mand, man ikke sagde imod, havde bare meddelt mig, at ’den sag daekker du’. Jeg var spaendt uden nogen klar forestilli­ng om, hvad jeg gik ind til.

Men Tamilsagen kom til at aendre mit syn på, hvordan magten forvaltes i Danmark, og den er samtidig blevet en journalist­isk ledestjern­e for mig i de sidste 25 år. Tamilsagen viste nemlig, hvor vigtigt det er altid at vaere kritisk over for dem, der har magten over andre menneskers liv.

OTTE MÅNEDER TIDLIGERE

– 23. april 1990 – viste DR Alex Frank Larsens tv-dokumentar ’Blodets Bånd’. Det blev en skelsaette­nde dag i Tamilsagen. Jeg sad hjemme i stuen med min fire måneder gamle søn på skødet og så, hvordan justitsmin­ister Erik Ninn-Hansen blev beskyldt for lovbrud.

På det tidspunkt havde regeringen afvist at sagen om de tamilske familiesam­menføringe­r undersøgt, selv om der i flere år havde vaeret mistanke om urimeligt lange sagsbehand­lingstider. Blandt andet havde Schlüter fra Folketinge­ts talerstol sagt de berømte ord: ’Der er intet fejet ind under gulvtaeppe­t’.

Nu forstod vi, at det ikke var sandt. få DEN GAMLE RONKEDOR

Ninn-Hansen var rasende over DR-udsendelse­n, og det samme blev Centrum Demokrater­nes leder, Mimi Jakobsen, da Ninn-Hansen pludselig påstod, at hun som en del af Schlüters regering naturligvi­s havde kendt til måden, tamilernes familiesam­menførings-sager var blevet ’nedpriorit­eret’ på.

Nu ville alle pludselig have sagen undersøgt. Og det blev den. I første omgang dog uden at offentligh­eden havde adgang til afhøringer­ne i Højesteret, men det fik vi i januar 1991, igen fremprovok­eret af Erik Ninn-Hansen, der havde klaget til Menneskere­ttighedsko­mmissionen over, at undersøgel­sen foregik for lukkede døre.

Det gad Schlüter ikke høre på. Så undersøgel­sen blev offentlig.

DERFOR SAD VI

i januar 1991 i Højesteret­s Kaeremålsa­l og måbede over de forklaring­er, som embedsmaen­dene havde afgivet. Vi kunne laese, at tamilernes familiesam­menførings­sager var blevet behandlet på normal vis, men når embedsmaen­dene var faerdige, så blev sagerne lagt nederst i bunken igen.

Så i stedet for, at tamilerne fik et brev om, at de nu kunne få deres kaere til Danmark fra det borgerkrig­shaergede Sri Lanka, fik de i stedet et brev om, at på grund af den overvaelde­nde sagsmaengd­e havde Udlaending­estyrelsen ikke tid til at behandle deres sag.

Det blev kaldt ’den falske melodi’ af Udlaending­estyrelsen­s davaerende chef, Frederik Schytt. Men i stedet for at gå til regeringen med sin viden havde Schytt kun betroet sig til sin dagbog, mens det stod på.

 ??  ??
 ?? TEGNING: ROALD ALS ?? Politikens tegner Roald Als, der dengang var tilknyttet Weekendavi­sen, tegnede i Schlüter-regeringer­nes sidste år konsekvent ministrene med taburetter klaebet fast på bagdelen. Als’ tegninger er nogle af de detaljer, der står klarets fra den...
TEGNING: ROALD ALS Politikens tegner Roald Als, der dengang var tilknyttet Weekendavi­sen, tegnede i Schlüter-regeringer­nes sidste år konsekvent ministrene med taburetter klaebet fast på bagdelen. Als’ tegninger er nogle af de detaljer, der står klarets fra den...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark