Ekstra Bladet

Sådan gik det hovedperso­nerne

- FOTO: OLE STEEN, JØRGEN SPERLING, /RITZAU/LARS KRABBE, MORTEN LANGKILDE, LARS HANSEN, JENS DRESLING

vi gik rundt og bankede på. Ingen skulle have noget klinket i dette historiske vakuum. Telefonern­e var helt døde på kontoret, og når vi ringede, var der ingen, der tog dem ...

SÅ VI SAD BARE

der på TV2’s redaktion på 2. sal lige over for Folketinge­ts Bibliotek. Vi turde ikke engang gå ud på toilettet og hente vand til kaffen. For taenk nu, hvis der skete noget, mens man var vaek. Det var før net-medierne, før TV2 News, og før tv stationern­e var begyndt at sende live i timevis fra store, politiske dramaer.

Så i flere timer skete der bare ingenting. Omkring klokken 17 kom Kaare R. Skov tilbage til redaktione­n fra en gåtur på gangene og meddelte: ’Schlüter går af på et pressemøde om lidt’.

Efter ti år og fire måneder som statsminis­ter var Poul Schlüter fortid. ERIK NINN-HANSEN

genopstill­ede ikke ved folketings­valget i 1994 og forlod dermed politik efter 40 år inden Rigsretten­s dom. I alle de efterfølge­nde år holdt Ninn ret lav profil og gav i øvrigt ikke udtryk for større bitterhed.

POUL SCHLÜTER

forlod også Folketinge­t ved valget 1994 og indvalgtes samme år med 247.956 personlige stemmer som medlem af Europa-Parlamente­t, hvor han sad indtil valget i 1999. Derefter gik Schlüter på pension.

CLAUSEN

fortsatte indtil 1997 som medlem af Folketinge­t, hvorefter han udtrådte for at blive dansk generalkon­sul i Flensborg. Clausen døde allerede året efter, maerket og dybt forbitret over den behandling, han havde fået under Tamilsagen.

4. GRETHE

For tidligere arbejdsmin­ister FENGER MØLLER

betød Tamilsagen også afslutning­en på den politiske karriere. I september 1995 blev hun idømt 60 dages betinget faengsel for falsk vidneforkl­aring.

Hun forlod Folketinge­t ved valget i 1994 og arbejdede derefter i Socialmini­steriets Internatio­nale Afdeling indtil 2008, hvor hun gik på pension.

5.

De konservati­ves politiske ordfører VIGGO FISCHER

blev ved valget i 1994 ikke genvalgt og forlod derefter politik til fordel for driften af sit private firma.

6.

Statsminis­teriets departemen­tschef, PETER WIESE,

valgte at tage kritikken til efterretni­ng og fratrådte sin stilling og blev gjort til kommittere­t i Statsminis­teriet. Han undgik derved en tjenestema­ndssag. Wiese var hårdt ramt af sygdom og døde allerede syv måneder efter Tamilberet­ningen.

7.

Justitsmin­isteriets departemen­tschef, POUL LUNDBAEK ANDERSEN, var allerede tidligere trådt tilbage som departemen­tschef og fortsatte efterfølge­nde i en stilling som kommittere­t hos Rigspoliti­chefen indtil pensionsal­deren.

8. MOGENS HORNSLET

fortsatte karrieren som højesteret­sdommer, indtil han i 2003 som 70-årig gik på pension. Han har siden bl.a. skrevet en bog om faglig voldgift.

9. HANS

Folketinge­ts ombudsmand, GAMMELTOFT-HANSEN,

fortsatte som ombudsmand indtil 2012 og fik dermed 25 år på posten. Men ikke uden kritik. Hans rolle i Tamilsagen blandt andet med underhånds­møder med centrale politikere blev kritiseret. Og i 2011 blev han udsat for voldsom kritik, da det blev afsløret, at han havde informeret afdøde journalist Nils Ufer om, hvad der foregik bag de lukkede døre i Tamilsagen. Afsløringe­rne rullede i forbindels­e med en bog om Politikens afdøde chefredakt­ør Tøger Seidenfade­n, hvor det blev afsløret, at det var Gammeltoft, der var Weekendavi­sens hovedkilde til opsigtsvae­kkende historier. I 1990 var Seidenfade­n chefredakt­ør på Weekendavi­sen. I Folketinge­t vakte det staerk forargelse, at ombudsmand­en havde vaeret kilde i en sag, som han selv var dybt involveret i. Tamilsagen betød ikke kun enden på Poul Schlüters regeringst­id. Den bragte også Socialdemo­kratiet med Poul Nyrup Rasmussen til magten og sendte det borgerlige Danmark ud på knap ni år ørkenvandr­ing langt fra regeringsk­ontorerne.

er Hans Engell og Poul Madse klar på til en times snak om den største politiske skandale i nyere, dansk historie – Tamilsagen – og hvad den betød for Danm

 ??  ?? 1. 2. 3. H.P.
1. 2. 3. H.P.
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 8
8

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark