Ekstra Bladet

BAG BORGEN

Politisk kommentato­r HANS ENGELL svarer hver uge på spørgsmål fra laeserne. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

-

LARS LØKKE FULGTE TRADITIONE­RNE

Jeg synes, det er maerkeligt, at Løkke slet ikke omtalte Twitter-Trump, Nordkorea og EU i sin nytårstale. Der sker så meget forfaerdel­igt ude i verden, og det virker underligt, at statsminis­teren ikke beskaeftig­er sig med alle de ting, der kan true livet i Danmark, men bruger tiden på meget andet, som er mindre vigtigt.

Venlig hilsen Lone Henriksen, Hundested

KAERE LONE

Medmindre der sker meget store, aktuelle begivenhed­er i udlandet – for eksempel tsunamien i Thailand i december 2004 – plejer statsminis­trene at koncentrer­e deres nytårstale­r om hjemlige forhold. Det er det, der interesser­er de fleste mennesker mest, ved vi fra mange undersøgel­ser. Situatione­n i EU interesser­er for eksempel stort set ingen.

Der er andre lejlighede­r, hvor statsminis­teren saetter fokus på det udenrigspo­litiske og internatio­nale. Det sker ved Folketinge­ts åbning og ofte ved afslutning­sdebattern­e i Tinget plus naturligvi­s i medierne.

Venlig hilsen Hans

FINANSFOLK­ET ER BLEVET BLIDERE

Kreditfore­ningerne er blevet yderst tilbagehol­dne med at yde lån til boligfinan­siering i visse afsides beliggende egne.

Tilsvarend­e har jeg laest, at bankerne naermest konsekvent afslår ansøgninge­r om supplerend­e boliglån til samme ejendomspo­rtefølje, ligesom de afslår anmodninge­r om at vaere behjaelpel­ige med at få lånesager gennemført.

Er det mon i overensste­mmelse med den officielle politik, der ellers går ud på at styrke Udkantsdan­mark?

Venlig hilsen Søren Staun, Vinderup KAERE SØREN STAUN

Både rigtig og forkert. Regeringen har flere gange bebrejdet finanssekt­oren, at man har vaeret så tilbagehol­den med at yde lån ude i landet. Den kritik er taget til efterretni­ng, og sidste år meldte Finanstils­ynets formand, Henrik Ramlau-Hansen, at man burde liberalise­re reglerne.

Det er faktisk mit indtryk, at det går bedre i dag end for et år siden – også fordi ejendomspr­iserne er begyndt at stige over hele landet. Det er selvfølgel­ig ikke det samme, som at alle kan få de lån, de vil, men generelt er det blevet lettere at skaffe kapital uden for de store byer.

Venlig hilsen Hans

INGEN GIDER LA’S ULTIMATUMM­ER

Jeg så dig på TV2 News i clinch med TV2’s Langballe og Mogensen og Kristianse­n i juledagene. I var langtfra enige om, hvornår der kommer et skatteforl­ig – hvis overhovede­t! Kristianse­n sagde slut januar, du sagde påske eller senere! Men har Kristianse­n ikke ret i, at der INTET andet sker i dansk politik, FØR skatten er på plads – eller ved du noget, han ikke kender til? Langballe haeldte også mest til Kristianse­ns side, så du var ret alene.

Bedste hilsner

Chr. Bach, København S

KAERE CHRISTIAN

Ene, men staerk.

Kendsgerni­ngen er, ingen af os ved det med sikkerhed. Det gør regeringen heller ikke.

Og selvfølgel­ig går alt andet ikke i stå, men interessen vil samle sig om de afgørende forhandlin­ger. Men der kommer andet på bordet. Løkke bebudede jo i nytårstale­n en stor pakke blandt andet på ghettoområ­det.

Samuelsen har forlangt en afklaring inden udgangen af januar. Det får han med garanti ikke. LA’s tåbelige, ultimative krav gider ingen af de andre partier og allerminds­t DF.

I Venstre er opfattelse­n, at der skal komme en løsning inden vinterferi­en, som jo ligger midt i februar. Hvis ikke det sker, er vurderinge­n, at så falder det hele formentlig til jorden. Den tror jeg nu heller ikke på.

Hvis det overhovede­t lykkes at nå til enighed – og husk lige, at hverken DF eller S nogen sinde har forpligtet sig til at lave en skatterefo­rm. Det er VLAK-regeringen­s projekt – og jeg gaetter på mellem slut-februar og midt i marts, altså inden påske.

Men lad os se. Spaendende bliver det. Venlig hilsen Hans

DER SKER INTET

Danmark har formandska­bet for Europaråde­t, hvilket jo kan betyde, at vi kan få reformeret konvention­erne, så vores udlaending­epolitik ikke skal bestemmes så meget fra Bruxelles. Men kan der vaere mulighed for at få aendret nogle af konvention­erne, og hvor laenge har vi formandska­bet for Europaråde­t? Venlig hilsen Christian Hansen, Silkeborg

KAERE CHRISTIAN

Danmark har formandska­bet fra 15. november 2017 til 18. maj 2018.

Det danske formandska­b vil give saerlig prioritet til at forhandle Menneskere­ttighedsko­nventionen, ligestilli­ng og bekaempels­e af tortur. Men der er ikke en kinamands chance for, at vi i den periode får aendret konvention­erne!

Muligvis kan vi indlede en debat om nogle aendringer, men alt i Europaråde­t bevaeger sig i sneglefart, og landene er i øvrigt dybt uenige om konvention­erne. Så du kan roligt daempe dine forventnin­ger så meget som overhovede­t muligt. Der sker stort set intet. Venlig hilsen Hans

 ??  ??
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ??
FOTO: FINN FRANDSEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark