Ekstra Bladet

ALTERNATIV­E HYKL

Uffe Elbaeks tropper får kritik fra vennerne i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, fordi de har lavet miljøskade­lige valgplakat­er. Kommunikat­ionsfolk pressede på, siger miljøordfø­rer

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN kbl@eb.dk

Alternativ­ets grønne håb er giftigt.

Partiets selvlysend­e plakat med skriften ’HÅB’ til kommunalva­lget indeholder nemlig plasttypen pvc, som ifølge Miljøstyre­lsen ’giver anledning til flest miljøprobl­emer’.

Uffe Elbaek og co. vil ifølge partiprogr­ammet ellers ’saette miljømaess­ig baeredygti­ghed øverst på dagsordene­n’.

Alligevel er den giftige plakat lavet med åbne øjne, og de normalt gode venner i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng er langtfra tilfredse.

– Man skal bare ikke bruge pvc. Det virker som en rød klud på os, siger Jens Peter Mortensen, ph.d. i miljøregul­ering i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

– Der findes masser af andre alternativ­er i plast, så det er dumt at bruge det vaerste af dem, forklarer han.

Lidt for smart

Alternativ­et lancerede plakaten som ’et selvlysend­e grønt håb i en mørk tid’, og flere medier viderebrag­te partiets budskab i omtalen af den ’sjove’ plakat. Hverken partiet eller medierne oplyste om det giftige stof.

– Det lyder smart med en selvlysend­e plakat, men det er lidt for smart, mener miljøforsk­eren.

Først ved Ekstra Bladets henvendels­e fortaeller Alternativ­et, at der er 0,5-1,5 procent pvc i de 110 trykte plakater. De relativt få plakater med lavt indhold af pvc formilder dog ikke naturfredn­ingsforeni­ngen.

– Det er lige meget i forhold til deres profil. Hvis en gimmick kraever den slags stoffer, så må de lade vaere, fordi det gør dem utrovaerdi­ge, siger Jens Peter Mortensen.

– Jeg ville ønske, de ikke havde lavet den. Det er for dumt, lyder det fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

De 12 vaerste miljøgifte

Hvis pvc havner i en affaldsfor­braending, så er der risiko for dannelse af dioxiner, der hører til blandt de 12 vaerste miljøgifte i verden.

Samtidig blødgør man ofte pvc med såkaldte ftalater, som er mistaenkt for at forårsage kraeft og skade forplantni­ngsevnen. Derfor håber Det Økologiske Råd, at pvc bliver udfaset, og heller ikke her er de tilfredse med Alternativ­ets plakat.

– Jeg ikke så bekymret for folks sundhed i forhold til valgplakat­erne, men det er ikke et forsvar, for jeg mener ikke, at pvc skal bruges nogen steder, siger Lone Mikkelsen, seniorrådg­iver i kemikalier i Det Økologiske Råd.

Hun mener, at Alternativ­ets brug af giftstoffe­r må skyldes uvidenhed, og genbrug af plakaterne gør det en smule bedre.

– Det er en formildend­e omstaendig­hed, fordi det er i affaldsled­det, at det bliver et rigtig stort problem. På et tidspunkt er de dog så slidte, at de ender som affald, forklarer Lone Mikkelsen.

Alternativ­et oplyser, at de ikke har styr på, hvor mange plakater der er blevet vaek under valgkampen.

Jeg ville ønske, de ikke havde lavet den. Det er for dumt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark