Ekstra Bladet

Jan må købe illegalt

Jan Davidsen lider af sklerose, men slipper af med sine smerter med medicinsk cannabis – hvis han bare kunne få det

- MADS G. LADEKARL mgl@eb.dk

Over halvdelen af Danmark bruger nettet til at logge på Facebook. Men mens befolkning­en scroller igennem statusopda­teringer, mad- og børnebille­der, er det noget helt andet, Jan Davidsen bruger nettet til.

Han går på det sorte marked for at købe medicinsk cannabis. Det er han nødt til. For laegen vil ikke udskrive det til ham, på trods af en forsøgsord­ning har gjort det muligt for laeger at udskrive recepter på medicinsk cannabis.

– Jeg har både kramper og smerter i benene. Men medicinsk cannabis virker rigtig godt. Der var ingen smerter bagefter, siger Jan Davidsen til Ekstra Bladet.

Jan Davidsen bor til daglig i København og er førtidspen­sionist, da han lider af sklerose. Han kan ikke huske det eksakte antal år, men han vil skyde på, at han har døjet med kroniske smerter imellem ti og 20 år.

Patienter, der lider af enten sklerose eller gigt, er ellers målgruppen for denne prøveordni­ng. Men ligesom et stort antal andre patienter fik Jan Davidsen et nej, da han gik til laegen.

– Han turde ikke udskrive det til mig. Han ville først se resultater fra de andre laeger. Og så taenkte jeg, at så sidder alle de andre laeger og siger det samme. Så kommer vi jo ingen vegne.

Et flertal i Folketinge­t har bestemt, at en afgraenset patientgru­ppe i en forsøgsord­ning kan få laegeordin­eret cannabis fra 1. januar.

Alt for dyrt

Jan Davidsen har tidligere fået noget medicin for sine kramper. Men problemet er, at det ikke tager smerterne. Men det gør medicinsk cannabis. For Jan Davidsen har allerede brugt det sorte marked til at skaffe det.

Det kan han bare ikke blive ved med i laengden.

– Det er bare for dyrt at gøre mange gange. Jeg fik en lille flaske, men der var kun til tre-fire gange, og den kostede 1200 kroner. Men jeg kan jo heller ikke vaere sikker på, hvad jeg får.

Grunden til, at en raekke laeger er skeptiske ved medicinsk cannabis, er, at konsekvens­erne er ukendte. Sikkerhede­n er ikke i orden, og bivirkning­erne er for uklare.

Men Jan Davidsen har intet bemaerket.

– Bivirkning­erne er jo mindre end dem, jeg får i forvejen. Det var kun positivt. Smerterne forsvandt efter ti minutter.

Og så taenkte jeg, at så sidder alle de andre laeger og siger det samme. Så kommer vi jo ingen vegne

Godt alternativ

Ekstra Bladet talte for et par måneder siden med speciallae­ge Tina Horsted. Hun har behandlet mange patienter med medicinen, og hun synes, at det er glimrende, at medicinsk cannabis bliver mere og mere anerkendt.

Ifølge speciallae­gen findes der internatio­nal forskning, som kan retfaerdig­gøre brugen af cannabis.

– Det er et medikament, som har en meget bred virkning og få bivirkning­er. Det er et godt alternativ til den konvention­elle behandling, vi har i dag. Hvis man har prøvet alt andet, så er cannabis endnu et skud i bøssen, sagde hun.

Jan Davidsen vil ikke lade sig blokere af sin laege. Han siger: – Jeg kunne godt forestille mig at skifte laege, men det er utrolig svaert.

 ?? PRIVATFOTO ?? Jan Davidsen kan ikke få medicinsk cannabis på recept. Derfor er han nødsaget til at købe det på det sorte marked.
PRIVATFOTO Jan Davidsen kan ikke få medicinsk cannabis på recept. Derfor er han nødsaget til at købe det på det sorte marked.
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Cannabis har en lang historie som både laegemidde­l og rusmiddel. De tidligste beviser for brug af cannabis som laegemidde­l daterer sig ca. 4700 år tilbage i tiden.
FOTO: COLOURBOX Cannabis har en lang historie som både laegemidde­l og rusmiddel. De tidligste beviser for brug af cannabis som laegemidde­l daterer sig ca. 4700 år tilbage i tiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark