Ekstra Bladet

En god nødløsning

- Else Skovløber Skovvejen 34 Skibby

For nylig fandt man en nyfødt på en parkbaenk i København. Staerkt afkølet, men heldigvis i live, og babyen blev reddet i sidste øjeblik.

Når en desperat nybagt mor efterlader sit barn på en offentlig baenk, ønsker hun nok, det bliver fundet?

Mere sørgeligt fandt man i oktober et spaedbarns­lig.

Det burde ikke kunne finde sted i vores overregist­rerede samfund, hvor alle har cpr-nummer, og sundhedsva­esenet følger gravide taet i hele forløbet. Men det sker altså i enkelte, tragiske tilfaelde, at nogle falder gennem sikkerheds­nettet. Ofte viser disse kvinder sig at vaere stofmisbru­gere, psykisk syge eller prostituer­ede.

I sådanne tilfaelde kunne babyluger vaere en god nødløsning, som redder liv. Også i sociale miljøer, hvor synd, aere, skam og social kontrol saetter dagsordene­n, og det er livsfarlig­t at blive gravid uden for aegteskab.

Forslaget med en forsøgsord­ning med to babyluger i henholdsvi­s København og Aarhus er for lidt!

Der burde minimum vaere en pr. kommune i forbindels­e med de åbne akutmodtag­elser.

En desperat kvinde, måske selvmordst­ruet, skal ikke rejse det halve Danmark rundt for at finde babylugen, men skal kunne finde én inden for naerområde­t. Ellers nytter forsøget ikke.

Tyskland har haft succes med babyluger i omkring 20 år og har i perioden reddet 40-50 babyer, som adoptivfor­aeldre efterfølge­nde har givet en tryg opvaekst, hvilket den desperate mor ikke magtede.

Derfor er babyluger et forsøg vaerd herhjemme.

 ?? FOTO: AP ?? Else Skovløber er en varm fortaler for, at der etableres såkaldte babyluger over hele landet, som det kendes fra Tyskland.
FOTO: AP Else Skovløber er en varm fortaler for, at der etableres såkaldte babyluger over hele landet, som det kendes fra Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark