Ekstra Bladet

DET ER FORTJENT

Åge Hareide vandt på fire år et mesterskab i Sverige, var to gange i Champions League med Malmö FF – og førte Danmark til VM. Og så fik han anerkendel­se med Kniksens hederspris 2017

- KNUT ESPEN SVEGAARDEN, VG, OVERSAT AF KENNETH BEYER OG ANDREAS ROESEN, EKSTRA BLADET

Det, Bendik ikke vidste i efteråret 2013, var, at han sagde god for det, som blev til en af tidernes største norske fodboldhis­torier: På fire år vandt faderen et mesterskab i Sverige, var to gange i Champions League med Malmö FF – før klimaks kom, da Åge Hareide førte Danmark til VM.

Bendik Hareide har fortalt, at Kniksen-prisen skal have en haederspla­ds derhjemme. Prisen uddeles til et hold eller en person, der har leveret en saerlig praestatio­n gennem året, eller en person, der har ydet en ekstraordi­naer indsat gennem laengere tid for norsk fodbold.

– Han måtte jo få den før eller siden. Og det betyder utrolig meget for os, det er den ultimative anerkendel­se. Han har aerligt fortjent den. Og VM-pladsen? Det blev jo et øjebliks magi, smiler Bendik Hareide.

Stor skepsis

Det er ikke tilfaeldig­t, at de fleste landsholds­traenere er voksne maend, der har masser af erfaring

Men der var selvfølgel­ig også problemer i kvalifikat­ionen til VM. Hareide er norsk, derudover forlod han jobbet i Brøndby i 2002. Så skepsissen var der. Både på grund af alderen (Hareide var 62 år, da han blev ansat), og fordi han er norsk.

Hans fordele taenkte ikke mange over: Hareide vidste, hvad det ville sige at vaere landsholds­traener kontra klubtraene­r efter fem år som norsk landsholds­traener (2004-08). For der er en betydelig forskel. Du har bedre tid (mellem kampene), men mindre tid sammen med spillerne (få kampe). Den balance er svaer.

– Det er ikke tilfaeldig­t, at de fleste landsholds­traenere er voksne maend, der har masser erfaring og har levet et langt traenerliv, pointerer Hareide.

Det sidste skridt

Han måtte selv laere sig tålmodighe­d og blive roligere. Laenge blev han blot nummer to, uanset hvem han traenede, og hvad han gjorde. Derfor var mesterskab­et i Sverige med Helsingbor­g i 1999, på sidste spillerund­e, en svaert vigtig haendelse i Hareides traenerliv: Du må fejle for at vinde, du må bare prøve bedre naeste gang.

Det viser også hans deltagelse i Champions League med Malmö og Danmarks deltagelse i VM til sommer: Hareide missede to gange Champions League med Brøndby og Rosenborg, før det lykkedes i tredje forsøg med Malmö. Det samme gjorde sig gaeldende på landsholds­plan: Han missede snaert to slutrunder med Norge, før han med sit tredje forsøg kvalificer­ede sig med Danmark.

– Det handler meget om at kende vejen. At klare at tage det sidste skridt. Og klarer du det én gang, så er det lettere at gøre igen, fordi du ved, hvad der skal til, siger Hareide.

 ??  ??
 ??  ?? Bliver rollen som dansk
Bliver rollen som dansk
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark