Ekstra Bladet

#metoo det nye sort

SORT SHOW: Det var ikke tilfaeldig­t, at stjernnern­e mødte op i sort til Golden Globe Awards

- NANNA BAY MADSEN Nbm@eb.dk

Den røde løber til den prestigefy­ldte prisuddeli­ng Golden Globe Awards, som løb af stablen natten til mandag dansk tid på The Beverly Hilton i Beverly Hills i Los Angeles, var domineret af én bestemt farve – nemlig sort. Og det var der en helt saerlig grund til.

De sorte outfits var en direkte protest mod den raekke af sager om seksuelle overgreb og kraenkelse­r, der har rystet Hollywood og filmbranch­en de seneste måneder under hashtagget #metoo.

På den røde løber kunne man se, hvordan flere af de helt store stjerner – heriblandt Mariah Carey, Meryl Streep, Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker og Emma Stone – i dagens anledning havde skiftet de farverige kjoler ud med sorte for at vise sympati for de mange ofre, der er stået frem de seneste måneder.

Seksuelle kraenkelse­r

Protesten og beslutning­en om at baere sort tøj til prisuddeli­ngen var en del af kampagnen Time’s Up, der er startet af en raekke Hollywood-skuespille­re, instruktør­er og manuskript­forfattere med det formål at saette fokus på de mange mennesker, der har oplevet seksuelle kraenkelse­r på arbejdspla­dsen. Derfor bar flere af stjernerne også emblemer med ordene Time’s Up.

På den røde løber fortalte flere kendisser til magasinet Harper’s Bazaar, hvorfor de valgte at tage sort tøj på til prisuddeli­ngen.

– Jeg tror, at folk er bevidste om, at der er en skaevhed i magtbalanc­en, og at det til tider leder til misbrug. Det har ledt til misbrug i vores egen industri. Vi vil løse det, og vi føler os som en tyk sort

Jeg har sort på for at takke og aere alle de modige whistleblo­wers, som er stået frem og har delt deres historier

linje, der deler dengang fra nu, sagde stjernen Meryl Streep til Harper’s Bazaar.

Også skuespille­ren Debra Messing, der isaer er kendt fra tv-serien ’Will & Grace’, var trukket i et sort outfit.

– Jeg har sort på for at takke og aere alle de modige whistleblo­wers, som er stået frem og har delt deres historier om chikane, overgreb og diskrimina­tion. Jeg har også sort på for at vise solidarite­t med mine søstre overalt i verden, og jeg er her for at fejre og støtte det fantastisk­e initiativ Time’s Up, sagde hun til Harper’s Bazaar.

Sikre og trygge

Også Michelle Williams, America Ferrera, Reese Witherspoo­n og Eva Longoria mødte op i sort tøj, og hos dem var der ingen tvivl om, hvorfor det var vigtigt at vaere en del af kampagnen.

– Det er vores job lige nu. Tiden er nu inde til, at vi arbejder på, at kvinder og alle mennesker bliver mere sikre og trygge på deres arbejdspla­dser og i deres liv, sagde skuespille­ren America Ferrera kendt fra serien ’Ugly Betty’.

En farlig verden

– Med alle de nyheder, der er kommet ud, blev det klart, at det ikke bare kunne vaere business as usual. Vi ville stå sammen og gøre noget for alle mennesker og sige, at det er tid til at stoppe diskrimina­tion, chikane og overgreb på arbejdspla­dsen, sag-

de Reese Witherspoo­n, mens Michelle Williams, der mødte op sammen med stifteren af #metoo-bevaegelse­n, Tarana Burke, fortsatte:

– Det mest spaendende er, jeg troede, at jeg skulle opdrage min datter til at laere, hvordan man beskytter sig selv i en farlig verden, og jeg tror, at på grund af det arbejde, som Tarana har gjort, og det arbejde, jeg laerer at lave, så har vi faktisk muligheden for at give vores børn en anden verden. Så jeg er utrolig rørt over at stå ved siden af denne kvinde. Tårer i øjnene, smil på mit ansigt, sagde den kvindelige skuespille­r.

Der var dog også flere kendisser, der valgte at trodse den sorte dresscode og troppe op i farverigt tøj.

En enkelt i rødt

Skuespille­rinden Blanca Blanco mødte for eksempel op i en udfordrend­e og rød kjole, og det har skabt en del opmaerksom­hed på de sociale medier.

– Jeg elsker rød. At baere rød betyder ikke, at jeg ikke støtter op om Time’s Up-bevaegelse­n, sagde hun til Daily Star.

 ?? FOTO: AP ?? Staerke kvinder Meryl Streep, Ai-jen Poo, Natalie Portman, Tarana Burke, Michelle Williams, America Ferrera, Jessica Chastain, Amy Poehler og Saru Jayaraman ankommer til festen på The Beverly Hilton efter selve Golden Globe-showet.
FOTO: AP Staerke kvinder Meryl Streep, Ai-jen Poo, Natalie Portman, Tarana Burke, Michelle Williams, America Ferrera, Jessica Chastain, Amy Poehler og Saru Jayaraman ankommer til festen på The Beverly Hilton efter selve Golden Globe-showet.
 ?? FOTO: AP ?? Sortklaedt­e Oprah Winfrey modtager den saerlige Cecil B. DeMille Award.
FOTO: AP Sortklaedt­e Oprah Winfrey modtager den saerlige Cecil B. DeMille Award.
 ?? FOTO: AP ?? Christina Hendricks og Neil Patrick Harris sammen på scenen under showet.
FOTO: AP Christina Hendricks og Neil Patrick Harris sammen på scenen under showet.
 ?? FOTO: AP ?? Emma Stone og Shirley MacLaine var blandt de mange i mørkt tøj.
FOTO: AP Emma Stone og Shirley MacLaine var blandt de mange i mørkt tøj.
 ?? FOTO: AP ?? Roseanne Barr og John Goodman på scenen.
FOTO: AP Roseanne Barr og John Goodman på scenen.
 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Reese Witherspoo­n og Eva Longoria på den røde løber – selvfølgel­ig i sort.
FOTO: AP Reese Witherspoo­n og Eva Longoria på den røde løber – selvfølgel­ig i sort.
 ?? FOTO: AP ?? Mariah Carey havde også fundet det sorte tøj frem fra garderoben.
FOTO: AP Mariah Carey havde også fundet det sorte tøj frem fra garderoben.
 ?? FOTO: AP ?? Tracee Ellis Ross, Emma Stone og Billie Jean King var i strålende humør.
FOTO: AP Tracee Ellis Ross, Emma Stone og Billie Jean King var i strålende humør.
 ?? FOTO: AP ?? Sarah Jessica Parker ankommer til Golden Globes.
FOTO: AP Sarah Jessica Parker ankommer til Golden Globes.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark