Ekstra Bladet

F-35 SENDER FØLSOM FLYDATA TIL TEXAS

OVERVÅGNIN­G: Kampflyet Joint Strike Fighter overfører store maengder data direkte til producente­n Lockheed Martins hovedkvart­er

-

FORT WORTH, TEXAS (Ekstra Bladet): Massevis af data vil i fremtiden blive sendt direkte fra de nye danske F-35-fly til den private amerikansk­e våbenprodu­cent Lockheed Martin, der har udviklet flyet.

Normalt er det danske forsvar ellers mere end normalt tilbagehol­dende med at dele ud af data om danske fly.

Da Ekstra Bladet eksempelvi­s i november fik aktindsigt i en rapport om støjen fra Danmarks kommende kampfly, var store dele af indholdet streget ud med sort tusch. Det gjaldt blandt andet oplysninge­r om, hvor meget en F-35motor larmer i tomgang. Begrundels­en var hensynet til rigets sikkerhed og forsvar.

Alligevel er der lagt op til, at de nye, højteknolo­giske fly, der efter planen ankommer til Danmark i 2022, vil sende store maengder data om, hvordan de bliver brugt direkte til USA.

Her bliver oplysninge­rne samlet på en server hos Lockheed Martin i Fort Worth, Texas. Det betyder således, at en privat amerikansk virksomhed får eksklusiv adgang til data fra det danske forsvar.

Oplysninge­rne bliver ikke kun sendt til Lockheed Martin fra danske fly, men også fra andre landes F-35-fly.

Øget behov for beskyttels­e

Lockheed Martin er angiveligt i gang med at udvikle en funktion i det system, der håndterer datadeling­en således, at de enkelte lande kan frasortere visse data. Filteret er dog ikke faerdigt endnu, og det har medført utålmodigh­ed i flere lande.

I Italien, Norge og Australien, der alle ligesom Danmark har købt F-35, frygter de respektive flyvevåben, at datastrømm­en kan skade landenes suveraenit­et ved at udlevere følsom data, der kun har national interesse.

I Norge sammenlign­er Lars Gjemble, der er konsulent i det norske forsvarsmi­nisterium, udviklinge­n i flyets software med udviklinge­n fra gammeldags mobiltelef­oner til smartphone­s.

– Når antallet af egenskaber øges, øges datamaengd­en også, og det gør behovet for at beskytte den også. På en måde svarer det til udfordring­en med, hvilke oplysnin- ger om dig din smartphone deler med producente­n, siger han til ABC Nyheter.

Udvikler selv et filter

Personlig data, der deles fra en smartphone til eksempelvi­s Apple, kan vaere udfordrend­e nok i sig selv, men når det gaelder et

lands forsvar, er situatione­n en helt anden.

– Blandt andet på grund af nationale hensyn er der et behov for et filter, hvor landene kan udelukke sensitiv data fra den datastrøm, der bliver delt med producente­n Lockheed Martin, siger Lars Gjemble.

For at komme datadeling­en til livs har Norge indgået et partnerska­b med Italien, der også har købt F-35. Sammen vil de to lande udvikle et filter, der kan sortere i, hvilke data der deles.

– Italien vil i denne specifikke sag gerne opretholde sin suveraenit­et angående visse informatio­ner ved at undgå unødvendig­e offentligg­ørelser, siger en talsperson for det italienske forsvar til Flight Global.

– For at opnå dette, ligesom andre lande gør, har Italien taget skridt for at sikre effektiv brug af våbensyste­met uden at videresend­e data, der anses for at vaere følsomme.

Stoler på producente­n

Det danske forsvar stoler på, at Lockheed Martin når at faerdigudv­ikle systemets datafilter, når danske piloter for første gang saetter sig til rette i F-35-flyene – på trods af at udviklinge­n af F-35-flyet gang på gang er blevet ramt af forsinkels­er.

På grund af nationale hensyn er der et behov for et filter, hvor landene kan udelukke sensitiv data fra den datastrøm, der bliver delt med producente­n

'Der vil blive udvekslet informatio­ner om F-35-flyet blandt brugerne og med producente­n. Udveksling­en sker via et centralt it-system. I den forbindels­e er der ved at blive udviklet en funktional­itet (et ’filter’), hvor den enkelte nation kan overvåge og filtrere udveksling af informatio­ner’, lyder det i en mail fra Forsvarets Nyt Kampfly Program til Ekstra Bladet.

’Dette ’filter’ vil vaere på plads, inden Danmark modtager F-35 flyet. Nyt Kampfly Program er bekendt med, at de nationer, der allerede opererer F-35 flyene, har ivaerksat midlertidi­ge tiltag for at filtrere data, indtil den centrale løsning er på plads, men er ikke bekendt med de naermere forhold’, lyder det videre.

 ??  ?? F-35-flyet er naermest mere en computer end et fly. Softwaren, der styrer flyet og dets våben, er uhyre komplicere­t og har taget adskillige år at udvikle med gentagne forsinkels­er undervejs.
F-35-flyet er naermest mere en computer end et fly. Softwaren, der styrer flyet og dets våben, er uhyre komplicere­t og har taget adskillige år at udvikle med gentagne forsinkels­er undervejs.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark