Ekstra Bladet

Lockheed Martin på den sorte liste

-

Producente­n af Danmarks kommende kampfly, den amerikansk­e våbenprodu­cent Lockheed Martin, er på den sorte liste blandt flere store danske finansiell­e virksomhed­er.

Blandt andre storbanker­ne Danske Bank, Nordea og SEB samt pensionska­sserne Pensam og PFA Pension vil ikke røre Lockheed Martin med en ildtang.

Lockheed Martin er ’involveret i produktion af anti-personel-miner og klynge-bomber, som er ulovligt ifølge internatio­nale konvention­er. Selskabet er også involveret i produktion af atomvåben’, lyder det blandt andet på Danske Banks hjemmeside.

Undgår klemme

Alligevel poster de danske skatteyder­e mere end 16 milliarder kroner i virksomhed­en i forbindels­e med købet af de 27 F-35-kampfly, der skal erstatte de nuvaerende F-16-fly.

Den danske stat kommer dog ikke i klemme med de internatio­nale konvention­er. Kampfly-handlen finder formelt sted mellem den danske stat og det amerikansk­e flyvevåben.

Det betyder, at det amerikansk­e flyvevåben, U.S. Air Force, køber de danske kampfly fra Lockheed Martin, hvorefter Danmark køber dem af U.S. Air Force.

 ??  ?? Hovedindga­ngen til Lockheed Martins hovedkvart­er i Fort Worth i Texas, hvor alle data fra F-35-flyene bliver samlet.
Hovedindga­ngen til Lockheed Martins hovedkvart­er i Fort Worth i Texas, hvor alle data fra F-35-flyene bliver samlet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark