Ekstra Bladet

Novelle om omskaering strider mod børnekonve­ntionen

Højlydte diskussion­er for og imod Özlem Cekics novelle for børn

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk

Undervisni­ngsministe­r Merete Riisager hverken kan eller vil blande sig i, at kollegerne i Udenrigsmi­nisteriet via Danida har givet 1,8 mio. kr. til Laeseraket­ten – et projekt, der skal ud til ca. op imod 178.000 skolebørn, og som indeholder en novelle om omskaering, skrevet af Özlem Cekic.

Dansk Folkeparti­s Liselott Blixt ønsker novellen, der er udgivet af Oxfam Ibis, trukket tilbage, mens formanden for organisati­onen Intact Danmark, der kaemper mod omskaering, Lena Nyhus, nøjes med at kalde bogen unuanceret og erklaerer, at den er i strid med børnekonve­ntionen.

Det omskårne barn heler ikke op igen

De radikale kalder sammen med blandt andet skoleleder­nes formand – ifølge Özlem Cekic – novellen balanceret, men uanset hvilket hold, man tilhører, er det Heidi Brehm Garth-Grüner fra Oxfam Ibis’ opfattelse, at novellen ikke er udgivet for at skabe debat, men for at give forklaring­er til børnene.

– Jeg er rystet over, at en børnehisto­rie kan skabe så meget opstandels­e. Den er

Tegning til ’Ayse får en lillebror’.

skrevet for at åbne op for en debat. Naesten alle muslimske og jødiske drenge, der går i folkeskole­n, er omskåret. Både Hasan og Jair, der står under brusebadet, ved godt, de ser anderledes ud end andre, forklarer Özlem Cekic.

Kritikerne haefter sig ved, at Cekic sidestille­r omskaering af drengebørn med den kristne Dåben. religiøse

Religiøs tradition

tradition: Novellen har titlen ’Ayse får en lillebror’.

Özlem Cekic har skrevet flere historier om Ayse, så denne er bare én i raekken.

I den nye novelle sidder to veninder og en kvindelig laerer og taler om omskaering i forbindels­e med Ayses nye lillebror, Isak:

’Er det en navnefest?' spørger klasselaer­eren Ingrid. ’Nej, det er en omskaering­sfest. Isaks tissemand skal omskaeres, fordi han er muslim. Han vil få så mange gaver,’ siger Ayse glad. ’Hvorfor skal hans tissemand skaeres?’ spørger Anne forskraekk­et. ’Lad os snakke om drengeomsk­aering,’ siger Ingrid. ’I rigtig mange lande bliver drenge omskåret. Det betyder, at tissemande­ns forhud bliver skåret vaek. Forhuden er det yderste hud på tissemande­n. Det er et symbol på, at drenge er muslimer eller jøder.’ ’Er det ligesom kristne, der skal døbes?’ spørger Anne. ’Ja. Både omskaering og dåb er en religiøs tradition.’

Kan ikke gøres om

Lena Nyhus synes det er fint, at man i skolerne har snakke om bl.a. omskaering, men hun mener ikke, at en novelle som Cekics kan stå alene.

– Historien er som sådan harmløs nok, men den bør laeses sammen med tekster, som redegør for kritikken af omskaering, mener hun.

– De mange, som kontakter os, fordi de måske er vrede over deres egen omskaering, skal ikke opleve, at den amputering af deres krop, som de selv føler er forkert, skal bagatellis­eres og sidestille­s med en gang vandpjaske­ri

Omskaering bør aldrig bagatellis­eres, mener Lena Nyhus.

i forbindels­e med dåben. Det omskårne barn heler ikke op igen. Det kan ikke gøres om, hvis en dreng ikke ønsker at vise sit tilhørsfor­hold til en religion på den måde. Derfor er det i strid med børnekonve­ntionen. Der er tale om en religiøs maerkning, og det er kraenkende, siger Lena Nyhus.

Hun tilføjer, at hun ser novellen som et useriøst partsindla­eg.

Anti-islamister

Til det siger Özlem Cekic:

– Jeg skriver, at både omskaering og dåb er en religiøs tradition, men at den ene får vand i hovedet og den anden får skåret noget af sin forhud af. Det vil vaere fladpandet af mig at sammenlign­e handlinger, som er anderledes. Kritikerne slår bare automatpil­oten til, fordi der er tale om omskaering. Det er ikke en ph.d-afhandling., men en børneforta­elling, og den glorificer­er ikke drengeomsk­aering.

– Den forklarer, at mange drenge bliver omskåret og hvorfor, så børnene har et udgangspun­kt for at tale omskaering. På den ene side har vi folk, der siger, at det er lemlaestel­se, og på den anden side råber nogen antisemiti­sme og islamofobi. Midt i alt det har du børnene. Det er dem, jeg har skrevet historien til.

I novellen kan man laese: ’Både omskaering og dåb er en religiøs tradition. Men forskellen er, at i den ene religion får barnet vand på hovedet, mens i den anden skal drengene have skåret noget af deres forhud af,’ siger Ingrid.

– Ingen af disse drenge kan få deres forhud sat på igen, hvis de som voksne ville ønske det - derfor bør kritikken af omskaering­er - både den medicinske og den etiske følge med, når børnene praesenter­es for historien, siger Lena Nyhus.

Produktion­en af bogen har intet med Undervisni­ngsministe­riet at gøre. Ministeren skal ikke blåstemple undervisni­ngsmateria­le. De valg traeffer skoleleder­en og skolebesty­relserne, oplyser ministerie­t.

 ?? ILLUSTRATI­ON: DORTE KARREBAEK ??
ILLUSTRATI­ON: DORTE KARREBAEK
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark