Ekstra Bladet

Jasmine: Han kaldte mig taeve

En gruppe kvinder vil gøre op med den mandsdomin­erede kultur i partiet. Det var her, forurettet kvinde søgte støtte

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

Hvad der startede som en samtale 14 dage tidligere om politik og valgkampsf­if mellem to partifaell­er, udviklede sig en dag i december til verbal tilsvining.

Jasmine Søgaard sad til socialdemo­kratisk konference om flygtninge, da beskederne fra den socialdemo­kratiske vaelgerfav­orit Thomas Hav får den 30-årige kvindes mobiltelef­on til at gløde.

Hun har aldrig hverken før eller siden mødt den nordjyske politiker i virkelighe­dens verden. Alligevel bombardere­r han hende med skidtsnak.

– Beskederne bliver ved med at tikke ind gennem en hel dag. Han skriver, 'skriv til mig, at du gerne vil vaere min taeve' og 'jeg sender 10.000', forklarer Jasmine Søgaard, der fremlaegge­r beskederne som dokumentat­ion på regionsmed­lemmets opførsel.

– Jeg bliver vred, husker hun.

Men allerede samme dag råber aarhusiane­ren, der er en ny i partiappar­atet, vagt i gevaer i det lukkede Facebook-kvindenetv­aerk for socialdemo­kratiske kvinder, Helga-netvaerket.

Netvaerket med 300 medlemmer blev stiftet for et års tid siden i et forsøg på at få flere kvinder til at gå ind i politik. Kvinderne giver hinanden gode råd og opbakning. Emnerne gaelder alt fra kommunale konstituer­inger over vaelgeropt­imering til nu også opbakning til en kvindelig politiker udsat for sexisme.

– Jeg er paf. Så går jeg ind på Helga-netvaerket. Jeg holder ham anonym. Jeg skriver, 'hjaelp, en af vores folkevalgt­e skriver til mig, at jeg er en taeve. Om en anden kvinde – som ønsker at vaere anonym – skriver han, at hun er en husfisse.

– Så er der rigtig mange kvinder, der skriver til mig, at det skal jeg slet ikke finde mig i, og at jeg skal henvende mig til partisekre­taeren. Det gør jeg så, fordi partisekre­taeren er til den konference, hvor jeg er.

– Jeg møder partisekre­taer Jan Juul Christense­n ude i foyeren. Så viser jeg ham beskederne. Han er chokeret og tager sagen op med det samme. Han sagde straks, at den slags omgangston­e kan vi ikke acceptere. Det harmonerer ikke med socialdemo­kratiske vaerdier, fortaeller Jasmine Søgaard om begivenhed­erne den dag i december.

Dråben

Til hverdag arbejder Jasmine Søgaard som gymnasiela­erer i Aarhus, hvor hun bor sammen med sin aegtemand og to børn. Hun overvejer at stille op til Europa-Parlamente­t ved valget i 2019. Og det var derfor, hun var interesser­et i at tale med Thomas Hav. Han var ved regionsval­get 21. november en saerdeles dygtig stemmehøst­er. Med naesten 4000 personlige stemmer kunne kun regionsfor­mand Ulla Astman tiltraekke flere krydser. I dag ligger hans politiske karriere i ruiner. Hans nye titel er løsgaenger, og fremtiden virker uvis.

Jasmine Søgaard bedyrer, at episoden for under en måned siden ikke skal få lov at påvirke hendes beslutning om, hvorvidt hun søger opstilling til Europa-Parlamente­t ved efterårets socialdemo­kratiske kongres.

Socialdemo­kraten havde overvejet at stå frem og fortaelle om sin oplevelse, men det var først, da hun laeste et interview i Ekstra Bladet med Thomas Hav, at hun endeligt valgte at stå frem.

– Han skulle ikke have lov at sige de ting uanfaegtet, konstatere­r hun.

 ?? PRIVATFOTO ?? Fik støtte og hjaelp
Jasmine Søgaard er en af mange socialdemo­kratiske kvinder, der finder opbakning i Helga-netvaerket.
PRIVATFOTO Fik støtte og hjaelp Jasmine Søgaard er en af mange socialdemo­kratiske kvinder, der finder opbakning i Helga-netvaerket.
 ??  ?? Beskederne, Thomas Hav sendte til Jasmine .
Beskederne, Thomas Hav sendte til Jasmine .
 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark