Ekstra Bladet

Liberal Alliance har sadlet fuldstaend­ig om tre gange på bare én måned i jagten på skattelett­elser

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JANUS ØSTERGAARD JONAS SAHL kbl@eb.dk; jao@eb.dk; sahl@eb.dk

I bedste ukuelig Olsen-banden-stil har Anders Samuelsen haft tre planer for at opnå sit største ønske: skattelett­elser.

Men hvor Egon Olsen typisk har et laengere faengselso­phold til at udtaenke nye genialitet­er, så har LAlederen opfundet de tre nye planer på bare 33 dage.

Historien begyndte med, at Dansk Folkeparti ville adskille forhandlin­ger om skat, udlaending­e og finanslov. DF-forslaget mødte Liberal Alliance med et ufravigeli­gt krav om ’samtidighe­d’ 7. december sidste år.

– Vi har sagt, at der skal vaere en samtidighe­d i de her ting, og det betyder, at de skal vaere lukket inden jul, og de kommer til at blive lukket inden jul, sagde Anders Samuelsen om sin første skatteplan.

Trussels-planen

Det var ’en smal sag’ at lande alle tre aftaler ifølge LA. Det kunne sågar klares på en weekend, lød det. Og hvis forhandlin­gerne alligevel blev skilt ad, så truede Anders Samuelsen og co. med et folketings­valg, erfarede flere medier, heriblandt Ekstra Bladet.

LA var nemlig traet af at blive ’trukket rundt i manegen af DF’, forklarede kilder taet på forhandlin­gerne.

Umiddelbar­t en snedig plan, men Samuelsens ’samtidighe­d’ begyndte dog allerede at smuldre 8. december, hvor regeringen og DF – trods balladen – lavede en aftale om finanslove­n for 2018.

Samuelsen havde heldigvis en joker i aermet: LA ville stemme imod finanslovs­aftalen, hvis der ikke kom store skattelett­elser inden jul, lød truslen nu.

– Jeg er enig i, at vi får en skatteafta­le, inden vi kommer til tredjebeha­ndlingen (af finanslove­n, red.). Det er forudsaetn­ingen for, at tredjebeha­ndlingen går godt, sagde indenrigsm­inister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Kompromis-planen

Planen sandede dog til, i takt med at timeglasse­t blev vendt.

Politikern­e løb tør for tid, og 19. december måtte Samuelsen udtaenke en ny plan.

– Jeg har aftalt med statsminis­teren, at regeringen umiddelbar­t efter Folketinge­ts juleferie øjeblikkel­igt indkalder til fortsatte forhandlin­ger om ikke bare en skatteafta­le. Men en ambitiøs skatteafta­le, sagde Anders Samuelsen.

Vaek var krav, trusler og ’historisk store skattelett­elser’.

Nu lancerede Samuelsen en blødere strategi med kompromis, tålmodighe­d og mindre skattelett­elser.

Den bløde plan om at stryge DF med hårene endte dog hurtigt med kort. at komme

Elefant-planen

til I stedet for at indkalde til skatteforh­andlinger øjeblikkel­igt, som Samuelsen angiveligt havde aftalt med Lars Løkke (V), så havde statsminis­teren helt andre tanker.

På et møde i regeringst­oppen blev nye skattelett­elser ofret som Dynamit-Harrys aedrueligh­ed i ølvognen.

Nu ville regeringen kun foreslå skattelett­elser, som allerede var aftalt med DF, og Samuelsen måtte igen kigge i kufferten. Dagen efter – 9. januar – kom den nye strategi.

– Vi havde håbet at kunne sluge en stor skatte-elefant på én gang. Nu tager vi den i små bidder, forklarede LAlederen.

Spørgsmåle­t er så, om Anders Samuelsen kan blive en lige så folkekaer antihelt som Egon Olsen. Det må det naeste valg vise. Én ting er dog sikkert. Trods flere ’geniale’ planer og store anstrengel­ser endte både Olsen-banden og Samuelsens slaeng med det rene ingenting.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark