Ekstra Bladet

HELENE OG NICOLAI

DERFOR KONVERTERE­DE VI:

-

De er født i Danmark. Opvokset i almindelig­e kristne familier. Har fået almindelig­e danske uddannelse­r. Alligevel har Nicolai Frederikse­n og Helene Larsen manglet noget i deres liv. De har manglet en mening i livet. De har haft en masse spørgsmål, som ingen rigtig kunne give dem svar på.

Selv om Nicolai og Helene ikke kender hinanden, og der er en aldersfors­kel på 25 år imellem dem, har de alligevel én ting til faelles. De fandt begge svar i islam. I dag lever de begge som muslimer, og deres liv har pludselig fået en ny mening.

For 44-årige Helene Larsen kom islam naermest som sendt fra himlen. I sin opvaekst havde hun flere spørgsmål end svar.

Som otteårig kom hun på institutio­n efter at have vaeret udsat for omsorgssvi­gt. Helt frem til hun blev 18, har hun boet på forskellig­e institutio­ner og i plejefamil­ier. Selv om Helene husker alle stederne som trygge baser, stod hun alligevel tilbage med en følelse af rodløshed.

Selvmordst­anker

Helene havde svaert ved at se en mening med sin tilvaerels­e, og i perioder havde hun selvmordst­anker. Men så kom svaret.

Som 18-årig boede Helene i Haderslev, hvor hun for første gang fik muslimske venner. I sin omgang med dem blev hun introducer­et for islam, og jo mere hun laerte om religionen, jo mere faldt brikkerne på plads for den unge kvinde.

– Jeg fandt svar på alle mine spørgsmål. Her er der en mening med, at vi er her, og hvis vi bare lever vores liv som gode mennesker, er der et endnu bedre sted, der venter på os, siger hun.

Noget velkendt

Kort tid efter valgte Helene selv at konvertere til islam.

På det tidspunkt havde hun ikke ret meget kontakt til sin familie, der var spredt ud over hele landet.

Hun begyndte at fordybe sig i Koranen, og hun har med tiden også laert arabisk.

Selv om det kunne synes overvaelde­nde at skulle dykke ned i en ny religion, blev den følelse hurtigt erstattet med en følelse af noget velkendt for Helene. Hun kommer fra en kristen og en jødisk familie, og de to religioner var – inden mødet med islam – to dele af samme historie for hende. I islam fandt hun nye svar i livet.

– I Koranen er Jesus, Adam og Gabriel jo også omtalt, så jeg fik det, som om jeg havde fået svar på nogle ting fra kristendom­men og jødedommen. Men jeg manglede bare stadig svar på en masse, og de svar fandt jeg så i islam. Så det har ligesom faerdiggjo­rt historien for mig, fortaeller hun.

Lige siden hun konvertere­de til islam, har hun båret tørklaede, fordi hun tror på, at det er den rigtige måde at leve efter islam på.

– Da jeg begyndte at gå med tørklaede og aendrede mine tøjvaner til en mere klassisk stil, aendrede mit fokus sig. Jeg blev mere opmaerksom på, hvad der foregik inde i mine tanker og mine følelser end på mit udseende, om mit hår sad godt nok og om mine bukser var o.k. med den der bluse.

Ubehagelig­e oplevelser

Livet med islam har givet den i dag 44-årige mor til fire en mening med livet, men hun har også oplevet ubehagelig­e ting på grund af sin religion.

De ubehagelig­e oplevelser lader hun sig dog langtfra slå ud af. Tvaertimod.

– Jeg har da flere gange oplevet, at folk taler nedladende til mig, fordi jeg er muslim. Jeg er blevet råbt ad i bussen flere gange, og der er skrevet rigtig grimme ting til og om mig på Facebook. Men jeg taenker, at så er der så mange ting, jeg ikke bliver udsat for. Der er jo rigtig mange kvinder, der bliver udsat for seksuelle kraenkelse­r, og det er jeg så aldrig blevet, fortaeller hun.

Nej til burkaforbu­d Helene understreg­er, at når hun ifører sig et tørklaede og lever efter muslimske standarder, handler det hverken om undertrykk­else eller tvang, sådan som en del af retorikken omkring det omdiskuter­ede burkaforbu­d ellers har vaeret.

Derfor har hun også meget svaert ved at forstå, hvorfor politikern­e skal blande sig i folks påklaednin­g.

Jeg fandt svar på alle mine spørgsmål. Her er der en mening med, at vi er her

Jeg har da flere gange oplevet, at folk taler nedladende til mig, fordi jeg er muslim

– Jeg går med tørklaede, da Koranen for mig er en slags guide til, hvordan jeg kan vaelge at leve mit liv rigtigt. Når jeg følger den standard, profeten har beskrevet ved at fremme det gode, forebygge det skadelige og vise respekt og empati for min omverden, så beskytter jeg mig og mine kaere mod det onde og skadelige i både dette liv og det naeste. Derfor synes jeg, det er helt uacceptabe­lt, at regeringen blander sig i, hvordan folk lever deres liv, siger hun.

 ??  ??
 ??  ?? Da Helene Larsen begyndte at gå med tørklaede, fik hun mere fokus på sine følelser.
Da Helene Larsen begyndte at gå med tørklaede, fik hun mere fokus på sine følelser.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark