Ekstra Bladet

Stråler ødelaegger rask vaev

-

TV-laegen Charlotte Bøving kender udmaerket til den slags bivirkning­er, som Suzanne Bjerrehuus lige nu er hårdt ramt af.

Hun fortaeller, at kraeftpati­enter, der modtager strålebeha­ndling, hyppigt danner generende arvaev.

– Når du bestråler, kommer der arvaev, og arvaevet har ikke samme smidighed som almindelig­t vaev. Det er det, der kan give taleproble­mer, ligesom arvaevet kan give problemer med vejrtraekn­ingen, fordi luftstrømm­en bliver mindre, siger hun.

– Man kan ikke lave behandling med stråler uden at ødelaegge det raske vaev. . Og lige praecis halsen er svaer. Nogle mister helt evnen til at tale normalt, og nogle får fjernet en stor del af struben. Det er forskellig­t fra person til person, tilføjer hun.

Kan kraeve operation

Charlotte Bøving slår fast, at hun ikke kender til Suzanne Bjerrehuus’ specifikke bivirkning­er, og at hun derfor taler generelt om emnet.

Således har hun også svaert ved at sige, hvordan Suzanne Bjerrehuus bliver behandlet, men for nogle kan det kraeve en operation, fortaeller hun.

Også cheflaege hos Kraeftens Bekaempels­e, Niels Kroman, kender til de problemati­ske bivirkning­er.

– Det er ikke farligt. Det er ikke noget, hvor hun pludselig risikerer at blive kvalt. Det er meget ubehagelig­t, og det er rigtig, rigtig trist, at senfølger kan udvikle sig og blive generende så mange år efter behandling­en, siger han og fortsaette­r:

– Vi er meget opmaerksom­me på det og kede af, at vi som laeger kommer til at skade patientern­e, når vi forsøger at helbrede patientern­e for kraeft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark