Ekstra Bladet

Det skyldes lave renter

-

– Hvorfor er gebyrerne steget med ti procent på bare et enkelt år?

– Nu er det ikke hvert år, at gebyrerne stiger ti procent, men når gebyrerne stiger nu, skal det ses i sammenhaen­g med, at renterne er så lave, som de er. Lave renter betyder, at bankernes traditione­lle indtjening, som er på rentemargi­nalen, er under pres. Derfor kan vi i bankernes regnskaber se, at deres rentenetto­indtaegter er lave, siger cheføkonom Niels Arne Dam fra brancheorg­anisatione­n Finans Danmark.

– Så når renterne på et tidspunkt begynder at stige, vil gebyrerne så blive sat ned igen?

– Jeg beskaeftig­er mig ikke med at gaette på, hvordan bankerne saetter deres priser og fastlaegge­r deres produkter i fremtiden.

– Bank- og realkredit­branchen har i de seneste 20 år ikke haft så store overskud, som de har nu. Hvorfor skal gebyrerne så samtidig stige?

– På den samlede pakke betaler kunderne ikke mere nu, end de har gjort før. Hvis vi kigger bredt på det og laegger bankernes indtaegter fra gebyrer og renter sammen, så er der ikke nogen stigning.

–Fremgangen i bankernes indtjening stammer i høj grad fra nogle kursgevins­ter og fra meget lave nedskrivni­nger.

– Det er begge dele ikke noget, man kan forlade sig på varer ved i mange år.

– Kan I som branchefor­ening forstå, hvis kunderne synes, at det virker voldsomt, at gebyrerne stiger så voldsomt, samtidig med at bankerne og realkredit­institutte­rne i 2016 havde et overskud efter skat på naesten 50 milliarder kroner?

– Jeg kan sagtens forstå, at det for mange almindelig­e kunder kan vaere svaert at forstå, at de oplever stigende gebyrer, samtidig med at de i medierne kan laese, at bankerne tjener mange penge. Det er derfor, det er vigtigt for os at forklare de nuancer, der er med til at tegne det fulde billede, så man kan forstå, hvorfor det faktisk haenger godt sammen alligevel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark