Ekstra Bladet

Kirke fik 1,8 mio. for stjålet Emil Nolde-maleri

Vestjysk kirkesogn jubler over kostbart kunstvaerk­s hjemkomst fire år efter tyveri

- KARSTEN GØTTLER FOTO: ERNST VAN NORDE kag@eb.dk

Fire år efter tyveriet af Emil Nolde-maleriet ’Middag i Emmaus’ nåede det lille Ølstrup Sogn ved Ringkøbing for nylig at få udbetalt 1,8 mio. kroner af forsikring­en.

Men ved et lykketraef dukkede kunstvaerk­et pludselig op i naerheden af Hamborg.

Det oplyser menighedsr­ådsformand Boe Hammelsvan­g til Ekstra Bladet

Og nu jubler den lille menighed over det 114 år gamle kunstvaerk­s genkomst, som skyldes en cocktail af politiets efterforsk­ning og nogle tyske kunsttyves dårlige samvittigh­ed.

Erstatning retur

– Vi har naesten lige fået forsikring­ssummen udbetalt. Men da maleriet nu er på vej hjem til kirken fra Tyskland, bliver beløbet selvfølgel­ig med glaede returneret til Helsingør Stift, siger menighedsr­ådsformand Boe Hammelsvan­g fra Ølstrup Kirke.

Helsingør Stift forvalter på Kirkeminis­teriets vegne forsikring­en af saerligt vaerdifuld­e genstande og kunstvaerk­er i de danske kirker.

– Hvornår ’Middag i Emmaus’ kommer retur, ved vi ikke. Maleriet har fået et par mindre skader, fordi det er blevet taget ud af sin ramme og derefter rullet sammen.

– Så vidt vi har fået oplyst, er skaderne dog ikke vaerre, end at de kan repareres, siger menighedsr­ådets formand.

Tyveriet, der fandt sted i Boe Hammelsvan­gs formandsti­d, skete i 2014 uden større besvaer fra gerningsma­endenes side.

I den lille vestjyske kirke hang det kostbare Noldekunst­vaerk stort set frit tilgaengel­igt i åbningstid­en fra morgen til aften. På trods af en skønnet vaerdi på op mod ti mio. kroner.

Skal restaurere­s

Indtil maleriet dukkede op hos en gruppe nordtyske kriminelle, var politiet i lang tid på bar bund

– Ja, vi var nok lidt naive, fordi det - set i bakspejlet var så let at stjaele. Vi var godt klar over maleriets store kunstneris­ke vaerdi, men det var og er jo en del af vores kirkelige indretning.

– Når vaerket kommer tilbage på sin plads, vil det blive helt anderledes godt sikret mod tyveri, siger Boe Hammelsvan­g. Maleriet af den tysk-danske kunstmaler befinder sig fortsat i Tyskland. Inden det bliver geninstall­eret i Ølstrup Kirkes altertavle, skal det restaurere­s hos en konservato­r.

Tysk politi har bebudet en erklaering om sagen senere i dag.

Når vaerket kommer tilbage på sin plads, vil det blive helt anderledes godt sikret mod tyveri

 ??  ?? – Det er fantastisk, at ’Middag i Emmaus’ nu er på vej tilbage. Vi refunderer med glaede erstatning­ssummen, siger menighedsr­ådsformand Boe Hammelsvan­g, Ølstrup Kirke. Indsat; Sådan ser det vaerdifuld­e billede ud.
– Det er fantastisk, at ’Middag i Emmaus’ nu er på vej tilbage. Vi refunderer med glaede erstatning­ssummen, siger menighedsr­ådsformand Boe Hammelsvan­g, Ølstrup Kirke. Indsat; Sådan ser det vaerdifuld­e billede ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark