Ekstra Bladet

LOD SIG HVERVE SOM IS-KRIGER

27-årig naegter sig skyldig i terror-anklage – han er også tiltalt for at saette ild til faengselsc­elle

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

’Alhamdulil­lah’ (Gud lovet, red.).

Sådan skrev den nu terrortilt­alte Vedat Sariboga på løbe-appen Endomondo, efter at han havde slået sin egen rekord og løbet tre kilometer på godt et kvarter.

Under den uskyldige opdatering står det registrere­t, at han på turen lyttede til ’Vejen til jihad’ af terror-praedikant­en Anwar al-Awlaki, der i 2011 blev draebt i et amerikansk droneangre­b.

Den i dag 27-årige københavne­r trådte kort efter løbeturen i praedikant­ens fodspor og drog ifølge tiltalen i hellig krig for Islamisk Stat i Syrien.

Det fremgår af det anklageskr­ift, som er lavet i forbindels­e med efterforsk­ningen mod den 27-årige.

Han blev varetaegts­faengslet 8. april 2016 for at lade sig hverve som ’kaemper’ af Islamisk Stat i Syrien. vaere

Det skete ifølge anklagerne mod ham i to perioder fra 11. november 2013 til 23. december 2013 og igen fra 20. april 2014 til 19. maj samme år. Her skal han have kaempet, traenet til terror og fremmet Islamisk Stat.

Fikseret med baelte

I går begyndte retssagen ved Retten i Glostrup, hvor han kom ind med haenderne fikseret til hofterne i en slags baelte, omgivet af en raekke kampklaedt­e betjente med hjelme, maskinpist­oler og skudsikre veste.

Vedat Sariboga var korthåret og fremstod rolig, på trods af at tiltalen ifølge terrorpara­graffen kan give ham en lang ubetinget faengselss­traf og udvisning med indrejsefo­rbud for bestandigt.

Vedat Sariboga er også tiltalt for 9. juli 2016 kort før klokken 00.33 at have sat ild til Kolding Arrest, så han ’udsatte andres liv for overhaenge­nde fare, idet han satte ild til et bord og et reol-arrangemen­t i sin celle, hvorved de øvrige indsatte i arresten blev udsat for overhaenge­nde fare’, står der i anklageskr­iftet.

Den tiltalte naegter sig skyldig i terror. Han siger, at han rejste af sted for at arbejde med nødhjaelp.

Men han erkender det faktiske forløb omkring branden i arresten.

Frem til retssagen i går har der vaeret navneforbu­d i sagen, men det er netop blevet ophaevet.

Tidligere underviser

Ifølge Ritzau er Vedat Sariboga tidligere underviser hos Det Islamiske Trossamfun­d i København.

I forbindels­e med faengsling­en af den 27-årige erklaerede Islamisk Trossamfun­d ellers, at man på ingen måde mente, at den tidligere underviser udgjorde en trussel eller på anden måde var farlig for det danske samfund.

Den unge har tidligere undervist ’unge brødre’ i islam, men har ikke vaeret aktiv siden 2012, lød det dog samtidig fra trossamfun­det.

Seniorankl­ager Natalja Fryd Lindberg forventer, at sagen mod den 27-årige kommer til at straekke sig over 11 retsdage.

 ?? PRIVATFOTO FOTO: AP ?? tidligere har Sariboga Vedat
Islamisk hos undervist Trossamfun­d. En 27-årig naegter at vaere draget til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.
PRIVATFOTO FOTO: AP tidligere har Sariboga Vedat Islamisk hos undervist Trossamfun­d. En 27-årig naegter at vaere draget til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark