Ekstra Bladet

Vi er på røven

BORGERNE SKAL BETALE FOR KULDSEJLET BY: Et gigantisk byggeproje­kt i den nordsjaell­andske kommune Frederikss­und er gået i stå. Indtil videre har projektet kostet 387 millioner

- JONAS J. LARSEN FOTO: OLE STEEN jjl@eb.dk

Når man står foran byskiltet til Frederikss­und Kommunes nye bydel, Vinge, er det svaert at forestille sig, at det er her, der i fremtiden skal bo 20.000 mennesker i et nyt pulserende centrum, som der ellers er lagt op til.

I stedet mødes man af en øde byggeplads, halvfaerdi­ge huse og ’til salg’- og ’til leje’skilte så langt øjet raekker.

– Jeg var selv med til at tage de første spadestik i september måned sidste år, siger 47-årige Tonny Larsen til Ekstra Bladet. Han har boet i naerområde­t omkring Vinge de sidste 16 år og havde set frem til at skulle bo i Frederikss­unds stort anlagte byudviklin­gsprojekt.

– Dengang så alt meget lyst ud. Det viste sig desvaerre, at det ikke var sådan, det hang sammen.

Økonomisk problem

Frederikss­unds nye bydel, Vinge, er i øjeblikket skydeskive i en sag, der indtil videre har kostet kommunens borgerne 387 millioner kroner. Det viser en aktindsigt, som DR har fået.

– Det betyder, at man står med et økonomisk problem, som kan blive langsigtet. Hvis det bliver ved med at traekke ud med at få realiseret projektet, så vil den her investerin­g vaere noget, som kommunen skal vente rigtig mange år på at få et afkast af, siger Roger Buch, som er kommunalfo­rsker ved Danmarks Medie- og Journalist­højskole, til DR.

Aktuelt mangler Frederikss­und 163 millioner kroner i kommunekas­sen i 2018. Pengene skulle vaere kommet fra salgsindta­egter i Vinge.

– Dem, der bliver taberne i den her sag, er alle borgerne i Frederikss­und. Vi er rent ud sagt på røven, siger byrådsmedl­em Pelle Andersen-Harild (EL) til Ekstra Bladet.

Han siger desuden, at han aldrig har haft tiltro til den oprindelig­e plan, da han ikke mener, at byen overhovede­t er gearet til sådan et projekt.

Glem drømmen

– Vi er i en situation, som vi kommer til at lide under i mange år. Men det er helt sikkert, at man skal glemme drømmen om en ny by med 20.000 mennesker. Det kommer aldrig til at ske, siger han.

Selv mener Frederikss­unds borgmester, John Schmidt Andersen (V), at de penge, man har investeret, er givet godt ud.

Dårlig rådgivning

Til gengaeld peger han på, at kommunen er blevet dårligt rådgivet, da man sidste sommer underskrev bygge-aftalen med AP Ejendomme og MT Højgaard.

– Jeg må erkende, at jeg stolede blindt på min rådgiver, siger borgmester­en til Ekstra Bladet, der selv erkender, at han ikke gennemlaes­te den 1600-sider lange aftale.

 ?? PR-FOTO ?? Vinge, som det skal se ud, når det er bygget faerdigt. Vingeskudt Et af de huse, der i ø bliver bygget på.
PR-FOTO Vinge, som det skal se ud, når det er bygget faerdigt. Vingeskudt Et af de huse, der i ø bliver bygget på.
 ??  ?? Vinge i Frederikss­und er i øjeblikket kuldsejlet. Indtil videre har projektet kostet 387 millioner.
Vinge i Frederikss­und er i øjeblikket kuldsejlet. Indtil videre har projektet kostet 387 millioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark