Ekstra Bladet

HAN ER I LIVSFARE

STØJBERG ERKENDER LOVBRUD: Naser Hosseini blev tvangshjem­sendt, selv om han ikke kan skaffe livsnødven­dig medicin i hjemlandet. Sager som hans skaber nu problemer for ministeren

- JANUS ØSTERGAARD PER MATHIESSEN JAMES KRISTOFFER MILES jao@eb.dk; pma@eb.dk; jkm@eb.dk

Situatione­n for Naser Hosseini er livstruend­e. Han har en medfødt hjertefejl og har fået erstattet en hjerteklap.

Derfor har han desperat brug for sin medicin for at overleve – ligesom det er livsvigtig­t for ham at gå til jaevnlige laegecheck for at få efterregul­eret doseringen af medicinen.

Men dette kan ikke lade sig gøre i Kabul i Afghanista­n, hvortil de danske myndighede­r tvangshjem­sendte Naser Hosseini i februar.

Det forklarer Nina Parivash Ziari fra foreningen Vores Asylbørn, der er i jaevnlig kontakt med Naser Hosseini: – Han kan ikke på fat i sin medicin. Der er to praeparate­r, som han skal have for at overleve. Det ene af praeparate­rne er muligt at finde, men det er det andet ikke.

– Så er der det økonomiske aspekt. Han har ikke nogen penge, og arbejdsløs­heden er høj, så han har ikke kunnet finde et arbejde, der har kunnet baere frugt på laengere sigt.

– Derudover skal han have foretaget blodprøver hver tredje uge, og det er over 40 dage siden, han har fået foretaget den sidste, så han er langt over tiden. Det er nødvendigt med prøverne, så medicinen kan blive efterregul­eret, ellers er han også i livsfare, forklarer Nina Parivash Ziari.

Sager skal genbehandl­es

Det er netop sager som Naser Hosseinis, der har sendt integratio­ns- og udlaending­eminister Inger Støjberg (V) ud i endnu et stormvejr.

I et svar til Folketinge­t har ministeren erkendt, at syv alvorligt syge asylsøgere, der er blevet tvangsudse­ndt fra Danmark, har fået deres sager fejlbehand­let. Disse personer skal nu findes og have deres sager behandlet igen.

Baggrunden er en 13 måneder gammel dom fra Den Europaeisk­e Menneskere­tsdomstol.

Her blev det fastslået, at det vil stride imod Den Europaeisk­e Menneskere­tskonventi­on – og dermed også dansk lov – hvis en alvorligt syg asylsøger bliver sendt retur til sit hjemland, uden at myndighede­rne tager stilling til konsekvens­erne for personens helbred.

Adgang til behandling

Konkret betyder dommen, at det i sager, hvor alvorligt syge søger om humanitaer­t ophold, ikke er nok, at myndighede­rne undersøger, om ansøgerens behandling er tilgaengel­ig i personens hjemland.

Det skal også undersøges og indgå i vurderinge­n, om personen har adgang til behandling­en – om den pågaeldend­e fysisk er i stand til at komme hen til medicinen og behandling­en, og om personen har penge til det.

Med til trods for menneskere­ttighedsdo­mmen er Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet fortsat med at give afslag til syge udlaending­e. Dette stod på indtil i lørdags, hvor ministerie­t meddelte, at man nu vil aendre praksis. Dermed skal de syv udvisnings­sager med alvorligt syge udlaending­e genbehandl­es.

Det er endnu uvist, om Naser Hosseinis sag er blandt disse, men ifølge hans advokat Marianne Vølund taler alt for det:

– Jeg har intet hørt fra ministerie­t i den sag, men jeg har svaert ved at se, at han ikke skulle vaere blandt de syv personer, siger hun.

Udlaending­eministeri­et naegter at oplyse, hvilke lande de syv personer stammer fra.

Han kan ikke på fat i sin medicin. Der er to praeparate­r, som han skal have for at overleve

 ??  ??
 ?? FOTO: JENS ASTRUP/RITZAU SCANPIX ?? Inger Støjberg sender aben for muligt konvention­sbrud videre til djøf’erne i sit ministeriu­m. Embedsmaen­dene har begået fejl, fastslår hun.
FOTO: JENS ASTRUP/RITZAU SCANPIX Inger Støjberg sender aben for muligt konvention­sbrud videre til djøf’erne i sit ministeriu­m. Embedsmaen­dene har begået fejl, fastslår hun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark