Ekstra Bladet

Udvisning af syge udlaending­e

-

13. december 2016: Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol afsiger den såkaldte Paposhvili-dom.

Dommen slår fast, at det ikke er nok, at der er ’generel’ adgang til nødvendig laegebehan­dling og medicin i det land, man udvises til. Adgangen skal vaere ’reel’. Danmark aendrer ikke praksis.

Februar/marts 2017: Norge og Sverige udsender notater om aendret praksis.

3. marts 2017: Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet bliver af en specialkon­sulent i Justitsmin­isteriet gjort opmaerksom på dommen.

6. april 2017: I et fortroligt svar til Folketinge­t skriver Støjberg, at udsendelse­n af en hjertesyg afghansk mand er i overensste­mmelse med konvention­er. Naevner ikke Paposhvili­dommen.

Afvisninge­n begrundes med, at hans livsvigtig­e hjertemedi­cin kan fås i Afghanista­n. Men det har ifølge Radio24syv vist sig ikke at passe.

24. april 2017: Organisati­onen Refugees Welcome gør Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet opmaerksom på Paposhvili-dommen.

Mindst tre gange mere i løbet af 2017 advares ministerie­t om, at Danmark risikerer at udvise syge udlaending­e i strid med dommen.

25. april 2017: Specialkon­sulenten fra Justitsmin­isteriet skriver igen til Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet – denne gang med en henvisning til en artikel, hvor eksperter skriver, at dommen bør føre til en lempelse af Danmarks praksis.

I svaret lyder det, at ministerie­t er ’lagt fuldstaend­ig fladt ned’ og har ’ikke haft tid til at kigge på den endnu’.

6. januar 2018: Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet meddeler, at udvisninge­n af afviste asylsøgere med alvorlige sygdomme saettes på pause i fire uger.

Ministerie­t haefter sig ved, at dommen fastslår, at landenes myndighede­r har ’en udvidet undersøgel­sespligt’. Derfor er der ’behov for at justere den hidtidige praksis’.

Kilder: Radio24syv, Altinget, Informatio­n, Ritzau

 ?? FOTO: BENTE JAEGER ?? Arret efter den operation, hvor Naser Hosseini fik erstattet en hjerneklap.
FOTO: BENTE JAEGER Arret efter den operation, hvor Naser Hosseini fik erstattet en hjerneklap.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark