Ekstra Bladet

Hallo, shitstorme­r – husk hovedperso­nerne

-

fra sidste år, Kan I huske Dove-reklamen som skabte en shitstorm på de sociale medier? Den med forskellig­e kvinder – en sort, en rødhåret med kridhvid hud, en mellemøstl­ig – som tager deres trøjer af og undervejs ’forvandler’ sig til hinanden?

Reklamen blev laest som racistisk. Den sorte kvinde bliver til den hvide kvinde, da hun hiver trøjen over hovedet. Den hvide kvinde bliver også til den mellemøstl­ige, hvilket fyldte knap så meget. Men hudplejefi­rmaet Dove beklagede. De trak billederne tilbage fra egne platforme.

Den sorte kvinde i reklamen, Lola Ogunyemi, var paf. Den havde hun ikke set komme.

Lola er en nigeriansk kvinde, der er født i London og vokset op i Atlanta. Fra barnsben fik hun at vide, at hun var køn. Altså i betragtnin­g af, at hun er sort. Underforst­ået, at hun ville vaere smukkere, hvis hendes hud var lysere.

bevidsthed, der Det var denne ubehagelig­e fik hende til at slå til, da hun blev spurgt, om hun ville vaere med i Dove-reklamen. Hun så det som en mulighed for at repraesent­ere sine søstre med mørk hud inden for et globalt skønheds-brand, som hun formulered­e det i en klumme i den britiske avis The Guardian.

’Den perfekte måde at minde verden om, at vi er her, vi er smukke, og endnu vigtigere, vi er vaerdsat’, skrev hun.

For hende var det en positiv oplevelse at vaere med i reklamen, både under optagelser­ne, og da hun så resultatet. Hun understreg­er, at hvis hun på nogen måde havde opfattet den som blot i naerheden af racistisk, havde hun forladt etablissem­entet.

Jeg minder om Lolas historie, fordi en lignende sag dukkede op i denne uge. Nemlig den om tøjkoncern­en H&M, som kom for skade at vise en lille sort dreng som model iført en trøje med påskriften ’Coolest monkey in the jungle’. På dansk: ’Den mest cool abe i junglen.’

shitstorm, trak H&M Da barometere­t viste i land og undskyldte. Givetvis under indtryk af, at flere internatio­nale kendisser lagde navn til beskyldnin­gerne om racisme.

Men så var der lyd fra drengens svenske mor, Terry Mango. På samme måde, som der var lyd fra Lola Ogunyemi om Dovereklam­en.

’Stop jeres tuderi’, skrev hun på Facebook, hvor hun opfordrede de forargede til at komme sig over det og holde op med at råbe ’ulven kommer’ hele tiden. Ligesom Lola Ogunyemi Mango ikke se racismen. kan Terry

også, om racismen i Og spørgsmåle­t er vel virkelighe­den ligger hos de forargede. Af de knap 13.000, der har deltaget i en afstemning på Ekstra Bladets nationen!, mener 75 procent, at de, der anklager H&M for at vaere racistiske, selv er racister.

Det ligger i tråd med det klogeste indlaeg i denne debat, jeg har set på Facebook i ugens løb.

Min kollega Lucia Odoom fra Politiken skrev om offergørel­sen af drengen i den grønne haettetrøj­e, allerede før drengens mor kom på banen. Hun gaettede på, at han sikkert selv var stolt af at stå model, og hun gjorde sig denne overvejels­e:

’Jeg er lidt bekymret for, om folk bliver bange for at deltage i noget som helst, om der kommer paranoia og overanalys­e. At man som sort menneske altid skal have andre folks mistaenkel­iggørende kommentare­r, hvis der sker noget godt for en. Så pas på I ikke selv ender som skurke, når I påpeger alt muligt. eks ... når man er glad, fordi en fyr kan lide en, og en veninde siger ’så har han måske en fetish for sorte kvinder’, så får jeg lyst til at ende et venskab og flytte til en anden planet.’

mod Dove og H&M får Shitstorme som dem fremover mere vind i sejlene. Det er et af resultater­ne af den hidtil største algoritmea­endring, som Facebook lancerede fredag.

Derfor ville det klaede Facebook – og os andre – at gøre følgende notat:

Få hovedperso­nerne på banen så hurtigt som muligt. Man kunne jo blive klogere af at lytte til dem.

Spørgsmåle­t er vel også, om racismen i virkelighe­den ligger hos de forargede

 ?? FOTO: H&M ?? Måske var drengen her bare stolt af at vaere model. I hvert fald siger hans mor, at de forargede skal stoppe deres tuderi.
FOTO: H&M Måske var drengen her bare stolt af at vaere model. I hvert fald siger hans mor, at de forargede skal stoppe deres tuderi.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark