Ekstra Bladet

Ekspert: Omverdenen opdager ofte intet

-

Münchausen­s syndrom by proxy er en uhyre sjaelden diagnose. Dels fordi den er svaer at stille, dels fordi den er svaer for omverdenen at opdage.

Kraenkeren, som oftest er en mor, formår at overbevise både sine pårørende og sundhedssy­stemet om, at barnet er sygt og har brug for hjaelp. Ingen saetter spørgsmåls­tegn ved situatione­n, fordi det synes utaenkelig­t, at en mor vil påføre falske symptomer og smerte, forklarer overlaege og specialist i socialpaed­iatri Karin Lassen:

– Ligesom laegerne taenker godt om folk, taenker aegtefaell­erne også godt om kraenkeren, der fremstår som opofrende.

Få danske sager

Det er kun ganske få tilfaelde af lidelsen, der er blevet beskrevet i de danske medier.

Ifølge Karin Lassen skyldes det blandt andet, at de faerreste sager ender som straffesag­er, da det er umådelig svaert at bevise, at en mor har skadet sit eget barn med vilje.

Det er socialforv­altningen, der vurderer, om sagerne står staerkt nok til en politianme­ldelse. Hvis der ikke er klokkeklar­e beviser, vaelger myndighede­n i stedet at isolere kraenker og offer.

– Socialforv­altningen kan beslutte, at barn og ofte den ene foraelder ikke skal have kontakt til hinanden, eller at deres samvaer skal overvåges i en kortere eller laengere periode.

Foruden isolering kan socialforv­altningen også kraeve, at kraenkeren bliver tilknyttet en psykiatris­k afdeling og får kognitiv behandling.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Hjaelpeløs
Den 35-årige mors blodtapnin­g betød blandt andet, at drengen i perioden fik omkring 110 blodtransf­usioner på hospitalet og undergik adskillige undersøgel­ser for at udrede årsagen til hans massive blodmangel.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Hjaelpeløs Den 35-årige mors blodtapnin­g betød blandt andet, at drengen i perioden fik omkring 110 blodtransf­usioner på hospitalet og undergik adskillige undersøgel­ser for at udrede årsagen til hans massive blodmangel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark