Ekstra Bladet

Viljestyrk­e bygger på erfaringer og forventnin­ger

-

Hvorfor kan min nabo stoppe med at ryge, når jeg ikke kan?

Sådan er der sikkert mange, der taenker. Enten med rygning, traening eller noget helt tredje. Men det er der en ganske klar grund til.

Albert Gjedde, der er hjernefors­ker, forklarer, at viljestyrk­e som sådan ikke kan måles i hjernen. Man skal derimod kigge i retning mod den indre del af hjernen, som har noget med belønnings­mekanismer­ne at gøre.

– Viljestyrk­e er i virkelighe­den jagten på belønning. Når man gennemføre­r noget, så er det, fordi man forventer, at det har et positivt resultat.

Grundlaegg­ende handler det om vores forudsi- gende del af hjernen. Den, der forudsiger ting, der vil ske i fremtiden. Den, der undgår de ting, der er skadelige, og fremmer de ting, der er positive for vores oplevelse.

Men vores hjerne er et vidunder – ikke et orakel. Så den er nødt til at basere sine forudsigel­ser på erfaringer. Derfor kan det vaere rigtig svaert for nogle mennesker at aendre på deres adfaerd og vaner, hvis ikke hjernen er klar over, hvad det positive udkast bliver.

– Vi har meget forskellig­e erfaringer og samtidig forskellig­e oplevelser. Hvis nogen ikke har en forventnin­g eller en oplevelse af, at det giver en belønning på en bestemt måde, så vil den mulighed ikke komme op, forklarer Albert Gjedde.

Hjernen har brug for at have en forventnin­g om, at forandring­er vil føre til noget bedre. Disse forventnin­ger skal bygges på erfaringer. Hvis ikke man har erfaringer, kan man ikke have de mest konstrukti­ve forudsigel­ser.

– Det kan også have noget at gøre med ens opvaekst og arvemaessi­ge baggrund. Det er derfor, vi er lidt forskellig­e, når det kommer til viljestyrk­e.

Så det handler om at kaste sig ud i det og se frygten i øjnene, selv om hjernen blokerer det mulige afkast.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Roxana Kia er ekspert i personlig formidling og personligt lederskab. Hun giver en raekke råd til, hvordan man skaber sig en bedre fremtid på arbejdspla­dsen.
FOTO: PRIVAT Roxana Kia er ekspert i personlig formidling og personligt lederskab. Hun giver en raekke råd til, hvordan man skaber sig en bedre fremtid på arbejdspla­dsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark