Ekstra Bladet

Hvis de har et bestemt symptom, laeser de ikke, at det for det meste er ufarligt, men at det en sjaelden gang imellem kan vaere kraeft. Og så lander de ofte på kraeft

Hjernesvul­st, kraeft, blodprop – eller måske en mystisk og sjaelden lidelse, du aldrig har hørt om før. Vi er hurtige til at give os selv diagnoser efter at have søgt på nettet

-

I SOMMER SNAKKEDE

norske Irene Steinsland på 27 med en veninde, der havde haft et ondartet modermaerk­e. Det var blevet fjernet, og alt var i orden. Men for Irene udløste samtalen et hav af bekymringe­r.

– Jeg blev meget bevidst om mig selv. At jeg måske burde blive tjekket for modermaerk­ekraeft, siger hun.

– Havde du nogen klassiske tegn på det?

– Nej, men jeg har en del modermaerk­er og fandt isaer et på ryggen. Så gik jeg ind på nettet og begyndte at laese. Hvordan de ondartede modermaerk­er ser ud, hvordan de aendrer form, hvilken farve har de? Ryggen er desuden et helt umuligt sted at undersøge. Så det var svaert at se noget i spejlet.

Det var sommerferi­e. Laegen havde lukket, og hendes naermeste venner var på ferie. Dermed var Irene alene med sin mobil i hånden og et hav af informatio­ner på det store internet. Hun fordybede sig på flere norske hjemmeside­r, og hun endte også på flere mystiske online-fora.

– I to en halv uge var jeg ret nervøs. Jeg vidste, at det var helt irrationel­t, at jeg skulle have modermaerk­ekraeft, for der var ingen tegn på, at der var noget i vejen. Samtidig var jeg tilpas meget alene i de dage, så jeg havde bygget uroen op inde i mig selv.

Behovet for be- eller afkraeftel­se tårnede sig op, og Irene bestemte sig for, at hun ville have skannet sit modermaerk­e på et apotek.

– Jeg begyndte at laegge strategier for, hvordan jeg skulle håndtere det, hvis jeg fik en negativ besked efter screeninge­n, siger Irene og griner.

HUN KAN KUN

grine ad det nu, fordi hun ved, det lyder både dumt og overdramat­isk. Men det gik så vidt, at hun havde et scenarium i hovedet, hvor hun fortalte sine kollegaer på jobbet beskeden:

’Hej, alle sammen! Jeg har fået kraeft. Nu ved I det.’

– Der var bekymringe­rne gået lidt for langt, men selv om fornuften sagde noget andet, var krisen på maksimalt niveau i hovedet, og følelserne tog lidt overhånd.

Da hun endelig fik skannet modermaerk­et på

Jeg begyndte at laegge strategier for, hvordan jeg skulle håndtere det, hvis jeg fik en negativ besked efter screeninge­n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark