Ekstra Bladet

HAVET AEDER ALT Kurs mod afgrunden

- KARSTEN GØTTLER FOTO: RENE SCHÜTZE kag@eb.dk

– Om to storme ligger de huse nede på stranden. Intet kan forhindre havet i at aede dem. Men det var da et forsøg vaerd at beskytte dem. De kan nok købes ret billigt lige nu, lyder det tørt fra 32-årige Mikkel Olesen fra Hirtshals.

Han er sammen med et par venner trådt ind bag afspaerrin­gen ved de to nu nedstyrtni­ngstruede poolhuse ved Lønstrup i Nordjyllan­d, hvor private lodsejere for nylig gjorde et desperat forsøg på at redde deres ejendomme ved at haelde beton ned ad den cirka 30 meter høje strandskra­ent.

Har skabt kviksand

Husene og deres mange naboer ligger i en udstykning, som havet aeder sig støt og sikkert ind på.

Lige ved siden af har staten og Hjørring Kommune sammen bekostet en effektiv kystsikrin­g, der beskytter den aeldre del af Lønstrups sommerhusi­dyl.

Lige der, hvor den slutter, har Vesterhave­t gravet en dyb bue ind i landet over en fire hundrede meter bred straekning. Et klart vidnesbyrd om, at kystsikrin­g sagtens kan vaere effektivt.

Ved skraentens fod hobes grundvand op under den størknede beton og gør skraenten endnu mere ustabil. Jorden er så fuld af vand, at der nu er kommet kviksand langs med skraenten.

– Det har kun gjort ondt vaerre. Området bliver angrebet både fra vandsiden og fra grundvande­t. Det kan faktisk kun gå galt, siger den lokalfødte Bente Christians­en, som er på kort visit i fødebyen fra sit daglige job som miljø- og vanddirekt­ør i Finnmarken i det nordligste Norge.

– Det burde man have forudset, da grundene blev udstykket.

Stilhed før stormen

I den isnende østenvind er havet denne lørdag helt roligt, og mange mennesker og hunde går tur langs stranden.

Men store spraekker i skraentern­e viser, at der snart vil blive et par matrikler faerre på landkortet, når vinden vender, og stormene begynder at banke løs på den nordjyske vestkyst.

Måske når politiet ikke engang at få kigget på den ulovlige kystsikrin­g, inden den ryger samme vej som sommerhuse­ne.

Området bliver angrebet både fra vandsiden og fra grundvande­t. Det kan faktisk kun gå galt

 ??  ?? Tobias Thomsen, Mikkel Olesen og Nick Mortensen fra Hirtshals vovede sig taet på det ene af de nu afspaerred­e sommerhuse få meter fra den 30 meter høje skraent.
Tobias Thomsen, Mikkel Olesen og Nick Mortensen fra Hirtshals vovede sig taet på det ene af de nu afspaerred­e sommerhuse få meter fra den 30 meter høje skraent.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark