Ekstra Bladet

Hold godt øje med Sophie

-

Sophie Løhde bliver INNOVATION­SMINISTER de kommende måneders mest centrale minister. Det kan godt vaere, vi ikke kommer til at høre meget til hende i medierne, mens der forhandles, men bag Slotsholme­ns facader kommer Løhde på sit livs største politiske opgave: Overenskom­stforhandl­ingerne. Lykkes de, kan hun inden for de kommende år blive landets statsminis­ter. Mislykkes de, får hun alvorlige anmaerknin­ger i karakterbo­gen,

Og hvorfor er Sophie Løhde med den uforståeli­ge minister-titel så central?

HENDE, der skal styre forhandlin­gerne FORDI DET ER om nye overenskom­ster for 800.000 medarbejde­re i den offentlige sektor.

Sammen med chefforhan­dlerne i KL bliver det Sophie Løhdes evner som forhandler på den store klinge, der bliver afgørende for, om den staerkt mobilisere­de fagbevaege­lse på den ene side og de offentlige arbejdsgiv­ere på den anden, kan lande en aftale, der gør de mange hundredtus­inder medarbejde­de glade og tilfredse, eller det hele ender i en storkonfli­kt, som vil kaste landet ud i kaos og yderligere bidrage til, Løkke-regeringen­s nedtur.

bliver svaere. Ikke FORHANDLIN­GERNE mindst inden for sundheds- og uddannelse­ssektoren er folk ekstremt utilfredse. Det samme gaelder politiet og hele daginstitu­tionsområd­et. Men også hos de mere rolige typer i Djøf og AC er der krigsstemn­ing. Det handler om løn, ledelse, statslige udflytning­er og selvfølgel­ig løn og arbejdstid­er.

Med VLAK-regeringen oprettede Lars Løkke det nye ministeriu­m for offentlig innovation, og placerede Sophie Løhde på posten. Hun småtudede, da hun blev udnaevnt. For Løhde ville langt hellere fortsaette som sundhedsmi­nister. Og hvad skulle innovation­sministere­n egentlig lave?

ONDE TUNGER haevdede, at Løkke havde oprettet en post, han gerne selv ville have haft for 20 år siden. Rode rundt i hele den offentlige sektor. Men det er blevet et magtfuldt ministeriu­m. Innovation­sministeri­et udgør en del af Finansmini­steriet, som man deler bolig og departemen­tschef med, men med selvstaend­igt ansvar for moderniser­ing, styring, fornyelse og effektivis­ering af den offentlige sektor plus de afgørende: Overenskom­stforhandl­inger på det offentlige område samt digitalise­ring og offentlig it.

Løhde er dermed arbejdsgiv­er for en meget stor del af Finansmini­steriets område, og hun har lagt afgørende vaegt på, at de kommende forhandlin­ger styres af hende. Der må ikke herske tvivl om, hvem der bestemmer. Finansmini­ster Kristian Jensen må nøjes med at følge med fra sidelinjen.

ligner OK-forhandlin­gerne PÅ FORHÅND et mareridt. På lønmodtage­rsiden er det traenede og dybt besvaerlig­e typer som folkeskole­laerernes Anders Bondo og FOAs bomstaerke og staedige Dennis Kristensen, der styrer tingene. Derudover den mere moderate og kompromiss­øgende formand for det centrale statslige arbejdsomr­åde, Flemming Vinther fra HKKF.

De lukkede, indledende forhandlin­ger er i gang, men signalerne herfra er dårlige. Det er lykkedes Bondo at skabe faelles faglig enighed om, at laerernes forhold skal klares først, inden man starter på de andre områder. Minderne fra laererlock­outen og folkeskole­forliget giver stadig Bondos laerer-medlemmer mareridt om natten.

Det kan blokere for det hele. Udover denne musketer ed mellem de faglige, er der en anden stor hindring: Løhdes krav om, at flere overenskom­ster skal aftales lokalt og ikke i centrale forhandlin­ger. Altså mere lig med det private arbejdsmar­ked. Det bryder fagbossern­e sig ikke meget om.

selv betyder forhandlin­gerne FOR SOPHIE LØHDE karrierema­essigt rigtig meget. Da hun forlod posten som sundhedsmi­nister, var det blandt Finansmini­steriets embedsmaen­d med det ry, at hun var ’en dyr dame’. Hendes sundhedspa­kker kostede efter regnedreng­enes smag alt, alt for meget.

Derfor skal hun nu vise, at hun både kan styre forhandlin­gerne med pisk og gulerod. Finansmini­steriets magtfulde departemen­tschef, Martin Praestegaa­rd skal have respekt for hende ved forhandlin­gsbordet. Og for regeringen handler det simpelthen om, at hun får en aftale på plads også selv om den kommer til at koste paent meget, men ikke så meget, at det private arbejdsmar­ked brokker sig. Det er første gang i 10 år, der forhandles overenskom­st i højkonjunk­tur.

På forhånd ligner OK-forhandlin­gerne et mareridt

smukt og fordrageli­gt ENDER DET HELE efter noget drama, vil Løhde fremstå betydelig styrket på Slotsholme­n. En minister, der styrer mod højere mål. Det kan enten blive som kandidat til naestforma­ndsposten i Venstre, når Løkke tjekker ud, og Kristian Jensen er formand. Eller hun kan vaelge at stille op til kampvalg om formandspo­sten. Hun har staerke allierede i Venstre både blandt ministre og i gruppen.

Så hold øje med Sophie Løhde de naeste måneder. Regeringen­s chancer haenger i høj grad på hende. Det samme gør hendes egne.

 ?? FOTO: KENNETH LYSTBJERG KOUSTRUP/RITZAU SCANPIX ?? Lykkes Sophie Løhde med overenskom­stforhandl­ingerne, kan hun inden for de kommende år blive landets statsminis­ter. Mislykkes de, får hun alvorlige anmaerknin­ger i karakterbo­gen.
FOTO: KENNETH LYSTBJERG KOUSTRUP/RITZAU SCANPIX Lykkes Sophie Løhde med overenskom­stforhandl­ingerne, kan hun inden for de kommende år blive landets statsminis­ter. Mislykkes de, får hun alvorlige anmaerknin­ger i karakterbo­gen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark