Ekstra Bladet

DER ER STADIG FEJET MEGET IND UNDER GULVTAEPPE­T

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

I dag er det 25 år siden højesteret­sdommer Mogens Hornslet afleverede den tamilrappo­rt, der faeldede Poul Schlüters regering. Kritikken var sønderlemm­ende, fordi man i måneder ulovligt havde tilsidesat tamilernes retskrav på at få deres familier her til Danmark.

HELE DET politiske establishm­ent var i chok, og i de

heller ikke igen set så hård en forløbne 25 år har vi kritik fra en undersøgel­seskommiss­ion. Der har ellers vaeret nok af muligheder: PET, Dan Lynge, Farum, Thornings mands skattesag og Tibet sagen. OG DET er pointen. Laeren af Tamilsagen er desvaerre, at det er blevet svaerere at få skidtet frem i lyset. Der er blevet mørkere i magtens korridorer.

FOR DA først det politiske system havde sundet sig efter Tamilsagen, så sørgede de for at pakke sig selv ind i et tykt lag af spindoktor­er og lovgivning, så magten de seneste 10 år har lukket sig endnu mere omkring sig selv.

DET VAERSTE eksempel er den såkaldte mørklaegni­ngslov fra 2013, hvor offentligh­edens adgang til at tjekke magten er blevet staerkt begraenset.

Der er blevet mørkere i magtens korridorer

I 1999 vedtog man også en ny lov om Undersøgel­seskommiss­ioner. Den sikrede, at de, der møder op som vidner ved, hvad det hele handler om. Det anede toppolitik­ere og embedsmaen­d knap nok i

i en Tamilsagen. Og det holder naturligvi­s ikke retsstat.

MEN SAMTIDIG aendrede man også det mandat, som Mogens Hornslet havde i Tamilsagen. Han skulle kortlaegge ’fejl og forsømmels­er’. I dag skal Undersøgel­seskommiss­ionerne ’undersøge og vurdere’. En noget blødere formulerin­g.

VIRKELIGHE­DEN ER, at alle, der deltager i undersøgel­seskommiss­ioner, er mere på vagt. Politikere og

og dommerne embedsmaen­d er bedre forberedt, langt forsigtige­re end Hornslet, når de drager konklusion­erne.

RESULTATET bliver som i den seneste kommission­sundersøge­lse, Tibet-sagen. Ansvaret tørres af på to underordne­de politifolk. I en anden af de nyere sager, kommission om Thornings skattesag, var det åbenlyst, at topembedsm­aend og venstrefol­k helt uberettige­t havde snaget i mandens skattepapi­rer.

Men alle slap alligevel fri.

JEG TROR, at hvis højesteret­sdommer Mogens Hornslet havde siddet for bordenden i disse to undersøgel­ser, var det endt anderledes.

FOR 25 ÅR siden forsøgte Poul Schlüter at undgå en tamilunder­søgelse ved fra Folketinge­ts talerstol at sige de berømte ord: ’Der er ikke fejet noget ind under gulvtaeppe­t’.

MEN DET var der, og det bliver der stadig.

 ?? FOTO: THOMAS WILMANN ?? Hvis højesteret­sdommer Mogens Hornslet havde siddet for bordenden i Tibet-sagen og sagen om Thornings mands skat, var de endt anderledes.
FOTO: THOMAS WILMANN Hvis højesteret­sdommer Mogens Hornslet havde siddet for bordenden i Tibet-sagen og sagen om Thornings mands skat, var de endt anderledes.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark