Ekstra Bladet

EKSTREMT DÅRLIG

Gratis Skagen-ferie lugter af bestikkels­e og tegner et billede af svag moral hos statsminis­teren, mener eksperter

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JAMES KRISTOFFER MILES KRISTIAN BRÅRUD tgs@eb.dk jkm@eb.dk kbl@eb.dk

Igen og igen har statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen gennem årene modtaget dyre gaver og tjenester fra både politiske forbindels­er og fra sit eget parti, Venstre.

Og den seneste sag, hvor Ekstra Bladet tirsdag kunne afsløre, at Løkke har boet gratis i en uge i kvotekonge­n John-Anker Hametner Larsens Skagen-sommerhus, er dybt alvorlig.

Det vurderer professor i offentlig organisati­on og ledelse ved SDU Kurt Klaudi Klausen.

Også selv om Løkke holder fast i, at opholdet blev givet som gave i 2014, da han var opposition­sleder og derfor pr. definition ikke kunne betegnes som offentligt ansat.

– I alle mulige andre sammenhaen­ge ville man jo få nogle associatio­ner, der handler om bestikkels­e. På det tidspunkt, hvor han vaelger at indløse gaven, er han jo øverste beslutning­stager i forhold til nogle verserende sager. Det er højst besynderli­gt og et udtryk for ekstremt dårlig dømmekraft, forklarer SDU-professore­n.

– Desvaerre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand (Lars Løkke, red.) af svag moral og dårlig dømmekraft, og det tegner desvaerre et lidet flatterend­e billede af vores statsminis­ter. Om der er noget at komme efter juridisk i den aktuelle sag, skal jeg ikke kunne sige, men det er der i hvert fald moralsk, siger Kurt Klaudi Klausen.

Kan lugte af bestikkels­e

SDU-professore­ns vurdering bakkes op af Natascha Linn Felix, der er formand for Transparen­cy Internatio­nal Danmark, som bekaemper korruption og bestikkels­e.

– Landets statsminis­ter bør ikke modtage sådan en gave. Det er soleklart. Embedsvaer­ket forventes at tage stilling til gaver på alt over en flaske vin, og de må på ingen måde modtage gaver, hvis det kan påvirke deres habilitet, siger Natascha Linn Felix til Ekstra Bladet

– Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminis­ter modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninge­r over for storfisker­e er under behandling.

Ifølge Natascha Linn Felix kan der i bedste fald vaere tale om inhabilite­t.

– I vaerste fald er der tale om forsøg på at påvirke statsminis­terens holdning til en sag, og så er vi ude i noget, der kan lugte af bestikkels­e, men vi har ingen beviser på, at Lars Løkke er gået ind og har påvirket sagen direkte, siger hun.

Forbudt for en statsminis­ter

Havde Lars Løkke vaeret statsminis­ter, da han i maj 2014 – ifølge sin egen forklaring – fik ferieophol­det i fødselsdag­sgave af kvotekonge­n, ville det vaere et klokkeklar­t brud på reglerne for offentligt ansatte.

– Det er tidspunkte­t for, hvornår han modtager gaven, der er afgørende. Ikke hvornår han bruger den, og på gavetidspu­nktet var han ikke offentligt ansat. Havde han fået den i dag som minister, så havde der ikke vaeret tvivl om, at det havde vaeret i strid med reglerne om offentligt ansatte, siger lektor i forvaltnin­gsret Sten Bønsing fra Juridisk Institut ved Aalborg Universite­t.

Det tegner desvaerre et lidet flatterend­e billede af vores statsminis­ter

Landets statsminis­ter bør ikke modtage sådan en gave

Det er højst besynderli­gt og et udtryk for ekstremt dårlig dømmekraft

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark