Ekstra Bladet

Kraever landets hårdeste straf

-

Kendes Peter Madsen skyldig, kraever anklagemyn­digheden, at han idømmes Danmarks absolut strengeste straf: livstid, subsidiaer­t forvaring.

– Der er retspraksi­s for drab og seksualfor­brydelser, som gør, at vi har sammensat påstanden på den måde. Hvis der sker domfaeldel­se i overensste­mmelse med anklageskr­iftet, er påstanden først og fremmest faengsel på livstid, siger specialank­lager Jakob Buch-Jepsen.

Bliver Peter Madsen derimod kendt skyldig, og retten mener, at det skal udmåles i en tidsbestem­t straf, så mener anklagemyn­digheden, at han i stedet skal idømmes forvaring.

Ifølge advokat Jan Schneider, der udtaler sig generelt, fordi han hovedsagel­igt kender sagen fra medierne, er det en holdningss­ag, om livstid er vaerre end forvaring.

– Forvaring betyder tidsubeste­mt anbringels­e, mens livstid giver mulighed for prøveløsla­delse. Det er min opfattelse, at forvaring er den hårdeste straf. Ved forvaring er kriteriern­e for løsladelse vage. Man skal blandt andet igennem en farligheds­vurdering, og den generelle usikkerhed omkring, hvor lang tid man skal vaere bag tremmer, giver en stor psykisk belastning, siger han.

Kan blive svaert

Advokat Mette Grith Stage mener, at det kan blive svaert at få Peter Madsen idømt livstid.

– Umiddelbar­t tror jeg anklagemyn­digheden skyder over målet ved at forlange en livstidsdo­m. Saedvanlig­vis får man kun livstid, hvis man har mere end ét drab på samvittigh­eden, siger hun til Ritzau, mens også advokat Henrik Stagetorn, der også kun kender sagen fra medierne, undrer sig over strafpåsta­nden.

– Det er lidt usaedvanli­gt, at man går direkte til det. Det vil man gøre, hvis det er et trippeldra­b, eller man er tidligere dømt for personfarl­ig kriminalit­et, siger han og tilføjer, at en årsag kan vaere tiltalen for stik i underlivet.

– Et gaet kan vaere, at det har fået laegerne til at skrive noget om hans farlighed. Laegerne kigger jo også på sagen. Men jeg understreg­er, at jeg gaetter, siger han.

En livstidsdo­m giver i Danmark mulighed for prøveløsla­delse efter 12 år. Herefter kan man en gang årligt søge om prøveløsla­delse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark