Ekstra Bladet

Staerke kvinder er meget velkomne RÅT FRA RAT

-

i tidligere klummer skrevet om optagelse af

JEG HAR kvinder i danske specialsty­rker. Og hver gang slår det mig, i hvilken grad temaet bringer sindene i kog – ikke mindst kvindelige. Nu graver jeg et spadestik dybere og redegør for, hvad der ligger til grund for mit syn på sagen.

I Danmark kan kvinder blive medlemmer af specialsty­rkerne Jaegerkorp­set, Frømandsko­rpset og Siriuspatr­uljen, såfremt de kan bestå optagelses­prøverne. Indtil videre er det ikke sket, og det er primaert fysikken, der står i vejen.

Jeg har intet imod kvinder på min gamle arbejdspla­ds i Jaegerkorp­set – forudsat de kan klare adgangskra­vene og strabadser­ne. Siden skjoldmøer­nes tid har kvinder vist, at de gør fyldest på slagmarken, og flere af vores allierede har de senere år åbnet for indrulleri­ng af kvinder i regulaere kamptroppe­r, selv om der stadig er ret få kvinder, som reelt søger ind.

fra kampene mod Islamisk Stat har vist REPORTAGER FRA os imponerend­e, frygtløse kurdiske kvinder i forreste linje, og israelske kvinder gør tjeneste i over 80 procent af landets militaere enheder med stor succes. Kvinder har absolut en plads i Forsvaret, og rent mentalt er de fuldt på niveau med deres mandlige kolleger.

Men der er uomtvistel­ige problemer, når det kommer til den fysiske belastning, en moderne specialsty­rke-soldat skal kunne klare. Som udsendt jaegersold­at i Afghanista­n bar jeg udrustning, der vejede 80 kg – kun lidt mindre end min egen kropsvaegt. Jeg har endnu ikke mødt en kvinde, som er i stand til at klare den vaegt i laengere tid ad gangen. Det samme gør sig gaeldende ved evakuering til fods af en såret kammerat eller de mange tunge løft af udstyr, der skal flyttes manuelt under operatione­r og traening.

åbenlyse forskelle i muskelstyr­ke fungerer UD OVER DE kvinder og maends krop forskellig­t under pres.

Israelske undersøgel­ser har for eksempel vist, at kvindelige soldater i højere grad lider under ødelaeggen­de varmestres­s og hedeslag i ørkenmiljø­er, fordi maend og kvinder har forskellig svedtaersk­el og afgiver forskellig­e svedmaengd­er. I de missioner, jeg deltog i under ekstrem varme i Irak og Afghanista­n, ville det have vaeret en alvorlig udfordring, som vi skulle håndtere i tilgift til den øvrige belastning.

undersøgel­ser dokumenter­er også et langt DE ISRAELSKE højere antal frakturska­der ved spring fra køretøjer eller bygninger i fuld udrustning hos kvindelige soldater med en vaesentlig mindre knoglemass­e. Kvinders fysik er kort sagt mindre robust end maends, og dermed er der en lavere graense for, hvilke opgaver de kan løse. Så laenge vi har en optagelses­prøve, der afspejler den operative virkelighe­d, vil kvinder falde fra.

I amerikansk­e og canadiske militaerme­dier tales der om en omstruktur­ering af traening og selektion, hvor belastning­en dimensione­res, efter at kvinder i fremtiden skal indgå i enhederne. Det kan der vaere meget sund fornuft i. Men min 80 kg tunge udrustning, som jeg skulle slaebe i Afghanista­n, vejer stadig 80 kg, og den klippevaeg, jeg skulle klatre op ad med udrustning­en, er stadig lige høj.

kan udføre det job, jeg varetog, og hvis optagelses­kriteriern­e INGEN KVINDE skal aendres, skal missionern­e også aendres, så traeningen matcher missionen.

Dermed ikke sagt, at kvinder ikke kan udfylde andre og lige så vaesentlig­e roller på lige fod, eller endda bedre, end maend i så vel kamptroppe­r som i specialenh­eder. Ved indhentnin­g af militaere efterretni­nger og analyse heraf vil specialsty­rke-teams med både maend og kvinder for eksempel have en langt større fleksibili­tet og operatione­l smidighed. Kvindelige finskytter har høstet anerkendel­se siden Anden Verdenskri­g, og rene kvindeenhe­der vil vaere et staerkt aktiv mange steder. Men indtil vi implemente­rer de exoskelett­er (udvendigt robotskele­t), som blandt andet det amerikansk­e forsvar tester for tiden, eller aendrer de militaerdo­ktriner, vi opererer under, er jobbet som jaegersold­at for fysisk kraevende til kvinder.

 ?? PRIVATFOTO ?? Som udsendt jaegersold­at i Afghanista­n bar jeg udrustning, der vejede 80 kg – kun lidt mindre end min egen kropsvaegt. Jeg har endnu ikke mødt en kvinde, som er i stand til at klare den vaegt i laengere tid ad gangen.
PRIVATFOTO Som udsendt jaegersold­at i Afghanista­n bar jeg udrustning, der vejede 80 kg – kun lidt mindre end min egen kropsvaegt. Jeg har endnu ikke mødt en kvinde, som er i stand til at klare den vaegt i laengere tid ad gangen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark