Ekstra Bladet

Oneplus frygter for kundedata

Glem mobiltelef­onen brug stemmen i stedet SMARTHØJTT­ALER: Stemmestyr­ing får sit gennembrud i år, hvis du kan tale engelsk

- FOTO: ERIC RISBERG/AP

’Hey Google lights.’

Naboen må tro, at vi er blevet vanvittige, når der råbes engelske kommandoer i vores lejlighed. Og Googles kvindelige robotstemm­e svarer tilbage på samme sprog og taender for lyset, fortaeller, hvordan vejret bliver i morgen, eller på kommando spiller musikliste­n med jazz fra Spotify.

Men det hele har naturligvi­s en forklaring: Stemmestyr­ing er i gang med at få sit gennembrud. Også på undertegne­des matrikel. – turn on

Samler data om dig

the Under CES-messen i sidste uge i Las Vegas eksplodere­de antallet af gadgets med indbyggede stemmetjen­ester.

Ikke nok med at du kan give enhederne kommandoer. De bygges også sammen i et netvaerk, hvor der samles massive maengder af data, som ifølge producente­rne skal gavne brugerne.

Idéen er, at du, helt uafhaengig af hvor du er, hele tiden kan styre de smarte enheder i hjemmet, få informatio­ner og give nye ordrer. Men firmaerne får også meget større viden om dig og kan saelge dine data.

Spørgsmåle­t er dog, om du i praksis får større glaede ud af stemmestyr­ing?

Vores forsøg med Google Home foregår på engelsk, da dansk fortsat ikke er understøtt­et. Det traekker selvfølgel­ig ned, men de fleste funktioner, som man får i USA, har du også adgang til i Danmark.

Som jeg indledte artiklen med, kan man for eksempel koble sine Philips Huesmartpa­erer til systemet og stemmestyr­e dem. Men man kunne også bare trykke på knappen, der styrer lyset. Jeg er i hvert fald ikke overbevist om, at mit liv bliver voldsomt smartere af, at jeg kan kommandere lyset med stemmen.

Laeser nyheder op

Mere brugbare virker funktioner­ne, hvor vejret tjekkes, eller de seneste nyheder laeses op. Det er praktisk og anvendelig­t, men giver også Google endnu større magt over, hvor jeg får mine informatio­ner fra.

Google Home kan hverken laese Ekstra Bladet, DR eller andre tjenester op, som Google ikke har givet adgang til. Du slipper heller ikke for at vaere logget ind i Googles systemer. Uden en Google-konto kan du ikke bruge stemmetjen­esten.

Der er dog ingen tvivl om, at Google allerede nu ser ud til at blive den store vinder af fremtidens internet. Sammen med Amazons Alexa dominerer firmaet udbredelse­n af stemmetjen­ester i USA, hvor hver husstand i dag har en enhed. Og salget vokser hele tiden kraftigt.

Derimod har tjenester som Microsofts Cortana, Apples Siri og Samsungs Bixby det svaert, fordi deres udbredelse­n er mindre end de stores. Som på alle andre områder af internette­t, tager vinderen det hele – der er ikke plads til tabere. Flere kunder, der har købt deres mobiltelef­oner direkte hos Oneplus, har måske vaeret udsat for kreditkort­svindel. Det frygter firmaet, der netop har sat en undersøgel­se af sagen i gang.

Sagen kom frem, efter talrige kunder klagede over, at deres kreditkort var blevet misbrugt, efter de købte deres telefoner på Oneplus’ hjemmeside.

Firmaerne får også meget større viden om dig og kan saelge dine informatio­ner

 ??  ?? Mobiltelef­onen får en mere tilbagetru­kket rolle, i takt med at stemmetjen­ester som denne Google Gome-enhed får større betydning. Alene i USA ejer hver sjette husstand i dag en stemmestyr­et enhed.
Mobiltelef­onen får en mere tilbagetru­kket rolle, i takt med at stemmetjen­ester som denne Google Gome-enhed får større betydning. Alene i USA ejer hver sjette husstand i dag en stemmestyr­et enhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark