Ekstra Bladet

Damen med den hvide maske

Journalist­en, forfattere­n, brevkasser­edaktøren og et menneske så hudløst, at hun måtte male sit ansigt hvidt

- RUD KOFOED rud@eb.dk

At Synnøve Søe kun skulle blive 55 føles uretfaerdi­gt. Hun havde så meget at give, men måske følte hun, at hun selv modtog for lidt: At anerkendel­sen af hende som forfatter og kunstner blev haengende i smålighede­ns danske dis, som hun flere gange flygtede fra.

Synnøve skrev skarpt, aerligt og følsomt. Mange husker det fra tiderne omkring årtusindes­kiftet, da de bad hende om gode råd, mens hun var brevkasser­edaktør på Ekstra Bladet. Hun var en rigtig god og hudløst aerlig redaktør, der ikke bare gav nemme svar, men altid satte sig ind i de konflikter, det måtte handle om. Hun kunne også vaere skånselslø­s, hvis det var opportunt.

Hendes store familieopg­ør i bogen ’Fars’, der i 1989 beskrev en barndom mere frygtelig, end familien kunne gen- og anerkende, blev indgangen til mange andres problemer med splittede familier.

Det problem, Synnøve havde svaerest ved at tackle, var sit eget.

Hun løftede en flig af det i et skriv, hun sidste år afleverede til sin ven og sidste redaktør, den USA-baserede journalist Annegrethe Rasmussen, der kunne bringe det videre på sin Point of View-netside.

’Jeg er på flugt for at finde pårørende, venner, nogen jeg kan elske og som vil elske mig, nogen der kan holde mig ud i laengden. Forever måske? Jeg har vaeret gift og haft et par kaerester, få, men jeg har aldrig prøvet at gå hånd i hånd med en mand’, skrev Synnøve.

Gud

Synd, hun aldrig fandt, hvad hun søgte, men måske ville hun heller ikke, men befandt sig bedst på flugt efter det uopnåelige. Når man spurgte hende, hvem hendes far var, svarede hun: Gud!

Måske er det ham, hun nu er smuttet hjem til i håb om en bedre modtagelse end den, hendes jordiske far, højskolefo­rstander, forfatter og journalist Poul Erik Søe, der døde som 71-årig i 2008, kunne give hende efter ’Fars’. Han slog i hvert fald hånden af hende ligesom resten af familien efter den behandling, hun havde givet dem i bogen. WINTHER

Synnøves halvbror, journalist­en Jeppe Søe, regner stadig kun tiden med Synnøve fra deres barndom og op til udgivelsen af bogen om familieopg­øret. Derefter ophører al kontakt.

De naermere omstaendig­heder omkring Synnøves død er indtil videre tilbagehol­dt. Annegrethe Rasmussen fortaeller, at Synnøve som det sidste skrev til hende søndag om den store sorg, det var for hende ikke laengere at vaere i stand til arbejde som forfatter og freelancej­ournalist.

Den braekkede hånd

Årsagen var en fejloperat­ion i armen efter en braekket hånd, som hun i lang tid kaempede med. Forleden fik hun besked om, at hun ikke skulle regne med at kunne bruge hånden det naeste par år, før skaderne var rettet op.

– For mig er det ikke kun en katastrofe ikke at kunne skrive, det er forbi. Bare helt forbi på alle måder, skrev hun til sin redaktør. 12 timer efter – natten til mandag – blev hun fundet død i Aarhus, hvor hun boede sammen med sin 18-årige søn, Romeo. Tidligere boede de i en årraekke på Bornholm, hvor Synnøve skrev og arbejdede for TV2.

Det var dog på TV3, hun fik sit største gennembrud på tv-fronten, nemlig med sit amerikansk inspirered­e talkshow ’Synnøve’s’, som blev en stor seermagnet. Trods det sagde Synnøve nej tak til stjernegag­e og at forlaenge sin kontrakt. Hun rejste i stedet til Kenya som en anden Karen Blixen, som hun før var ’flygtet’ til Dublin, New York og andre braendpunk­ter.

Vakte opsigt

Det var ikke, fordi Synnøves entré i medieverde­nen foregik i ubemaerket­hed. Tvaertimod vakte det opsigt, da hun malede sit ansigt hvidt. Det startede allerede, mens hun var under uddannelse på Billed-Bladet og originalit­eten blev ikke mindre hen ad vejen.

De originale idéer stod i kø og havde naesten altid et staerkt meningsfyl­dt sigte – i hvert fald i hendes eget univers.

Og lige så seksuelt ladet mange af hendes attituder kunne vaere, lige så blufaerdig var hun faktisk, når man kom taet på hende. Hun var slet ikke den sexbombe, mange så i hende, men hun havde det med at kalde tingene ved deres rette navn, og det kunne provokere mange. Det vidste hun utvivlsomt også godt.

Hun døde som det spørgsmåls­tegn, hun tilsynelad­ende selv følte, hun blev født som – og skrev otte bøger om. Måske var hun selv en af de måger, der fløj baglaens i de skrøbelige sinds verden, som hun beskrev.

På alle måder var Synnøve Søe en stilbryden­de, urolig sjael, der udfordrede, ja måske naermere pinte sig selv til det yderste: – Hvordan finder man kaerlighed­en, ikke kun til et andet menneske, men til selve livet, når man aldrig selv har følt sig elsket, accepteret eller til at holde ud, spurgte hun.

Det naermeste, hun kom kaerlighed­en fra et andet menneske, var den, der overrumple­de hende, da hendes søn voksede op og gav hende den! Nu må han leve videre uden damen med den hvide maske. Måske var hun for meget for mange, men ikke for dem, det gjaldt.

Nogen jeg kan elske og som vil elske mig, nogen der kan holde mig ud i laengden

Måske var hun selv en af de måger, der fløj baglaens i de skrøbelige sinds verden

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN BJØRN JENSEN ?? Et lykkeligt øjeblik med sønnen Romeo på en mark med purløgsblo­mster.
FOTO: MORTEN BJØRN JENSEN Et lykkeligt øjeblik med sønnen Romeo på en mark med purløgsblo­mster.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Hos Jarl Friis-Mikkelsens ’Talkshowet’ i 1992.
FOTO: ALL OVER PRESS Hos Jarl Friis-Mikkelsens ’Talkshowet’ i 1992.
 ?? FOTO: MADS ?? Brevkasse-redaktør på Ekstra-Bladet.
FOTO: MADS Brevkasse-redaktør på Ekstra-Bladet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark