Ekstra Bladet

Intet bevis for madens indvirknin­g

- Hka@eb.dk SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N sne@eb.dk

jeg gik i skole.

En anden ting er, at Silas har meget svaert ved at sidde stille og holde fri.

Mange skibe i søen

– Jeg har altid mange skibe i søen. Det er normalt for mig at arbejde hele tiden. Jeg har det bedst sådan – når der er tryk på. Mange har sagt, at det er for vildt både at vaere radiovaert, skuespille­r, have danseskole, vaere med i en vegetar-burgerbar, have et pop-band og holde foredrag i hele landet – for nu at naevne det meste. Men med det energinive­au, jeg har, kan jeg overkomme det, og da jeg nu også har fået struktur på mit liv, er der håb om, at jeg ikke glemmer vaesentlig­e ting undervejs, erklaerer Silas.

Inden diagnosen var Silas blevet vegetar, og det mener han kommer ham til gode nu. For mere og mere forskning tyder på, at kost uden kød kan indvirke positivt på psykiske dysfunktio­ner.

– I min familie har min bror, Nilas, og jeg altid vaeret lidt til den buttede side. For mit vedkommend­e har det aendret sig, siden jeg blev vegetar. Før var jeg storspiser af kød. Men burgere og franske hotdogs er skiftet ud med gode salater eller f.eks. plantebase­rede måltider fra Greenburge­r. Denne kost giver en helt anden maethedsfo­rnemmelse – og frem for alt har den befriet mig for den ’kødtraethe­d’, jeg følte oven på et stort kødfyldt måltid. Det har givet mig et større overskud, samtidig med at det holder mig slank.

Silas går normalt ikke op i mad. Han er ingen ørn i et køkken, men det har givet ham glaede at blive vegetar.

– Joe og min svigerfami­lie spiste vegetarisk, så jeg begyndte stilfaerdi­gt med at fravaelge en køddag om ugen og trappede op, til jeg var på plads. Men vores børn får stadig kød. Jeg er ikke hellig – alligevel tror jeg aldrig, at jeg selv kommer til at spise kød igen. Silas Holst tager ikke medicin for sin adhd, men forklarer, at det hjaelper ham at spise vegetarisk og dyrke regelmaess­ig motion.

To eksperter i adhd er begge enige om, at der intet videnskabe­ligt bevis er for, at kost skulle have en bestemt effekt på adhd-patienter.

Seniorfors­ker i Psykiatris­k Forsknings­enhed i Region Sjaelland Ole Jakob Storebø medgiver dog, at det sagtens kan vaere, at det virker for Silas Holst.

Ingen evidens

– Silas Holst oplever jo, at det virker for ham, og det synes jeg sådan set er interessan­t nok i sig selv. Vi kan bare ikke generalise­re og sige, at andre kan have glaede af det samme. Det er muligt, men der er ikke nogen evidens for det.

– Men hvis det hjaelper for ham, så er det jo sandt, og det mener jeg ikke, man kan tage fra ham, siger Ole Jakob Storebø til Ekstra Bladet og uddyber, at der bliver lavet forskning om kostens indflydels­e på adhd-diagnosen.

Speciallae­ge i psykiatri Marianne Geoffroy forklarer til Ekstra Bladet, at det kan vaere både befriende og kriseramme­nde på en og samme tid at få stillet diagnosen så sent i livet.

Som det er lige nu, giver vi den samme behandling til alle patienter

– Man har jo haft praktiske vanskeligh­eder hele livet, men når man får stillet diagnosen, så er det en helt anden måde at se situatione­n på.

Hjernen spaender ben

– Det gør, at man pludselig forstår, at man har en hjerne, der ’spaender ben’ for en. At man har ikke vaeret doven eller sjusket med vilje, men derimod er en type, der bliver afledt og ikke kan holde fokus laenge nok ad gangen. Hvor man måske før har følt personlig skyld og skam, siger Marianne Geoffroy.

– Kan man klare sig uden medicin, hvis man har adhd?

– Det korte svar er nej. Får man stillet en adhd-diagnose, er kravene, at man skal vaere handicappe­t i vaesentlig grad på flere livsområde­r. Både i arbejdsliv­et og i privatsfae­ren. Hvis diagnosen stilles hos en voksen, har man det så svaert, at førstevalg­sbehandlin­gen er medicin sammen med adhd-traening, forklarer speciallae­gen.

Både Ole Jakob Storebø og Marianne Geoffroy er dog enige om, at medicineri­ng af adhd-patienter er et stort diskussion­sområde.

Ole Jakob Storebø mener, at vi i fremtiden bør behandle mere individuel­t, når det kommer til adhd-diagnostic­erede.

Usikker effekt

Stoffet Ritalin er førstevalg­et i Danmark, når det kommer til at medicinere for adhd. Problemet med adhdmedici­n er dog, ifølge Ole Jakob Storebø, at forskninge­n viser, at medicinens effekt også er usikker.

Når tallene bliver lagt sammen, viser de, at der er en del patienter, der har gavn af medicinen, men der er også nogle, hvor den ingen effekt har.

– Derfor er det vigtigt at se på den enkelte patient. Som det er lige nu, giver vi den samme behandling til alle patienter. I fremtiden bør vi kigge på det enkelte individ.

– Det kedelige med adhd er, at der ikke er saerlig megen evidens for, hvad der virker, siger Storebø, der sammen med en raekke andre forskere snart udgiver anden del af en større videnskabe­lig undersøgel­se om medicinens indvirknin­g på adhd-patienter.

 ?? PRIVATFOTO ?? Seniorfors­ker Ole Jakob Storebø: – Det kan godt vaere, kosten virker for Silas Holst.
PRIVATFOTO Seniorfors­ker Ole Jakob Storebø: – Det kan godt vaere, kosten virker for Silas Holst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark