Ekstra Bladet

Foraeldren­e kender ikke selv reglerne

RÅDGIVER: Hvordan skal de vejlede deres børn, når de ikke selv ved, hvad der må deles på nettet

- LOUISE SVANE PEDERSEN lsp@eb.dk

Lykke Møller Kristensen rådgiver børn, unge og voksne i, hvordan den yngre generation skal bruge de sociale medier.

– Jeg startede med mine foredrag, fordi jeg troede, mine børn havde styr på, hvordan de skulle gebaerde sig på internette­t. Det havde de bare ikke, og derfor blev jeg nødt til at saette mig ind i tingene, fortaeller Lykke Møller Kristensen.

Hun valgte at saette sig ind i de mange forskellig­e regler for delinger, og hun har valgt at laere andre foraeldre om de mange gråzoner, som internette­ts muligheder for videoog billeddeli­nger byder på.

– Oftest kender foraeldren­e ikke engang selv de mange regler, så hvordan skal de kunne laere deres børn dem? Vi er som foraeldre nødt til at vide, hvad det er, vi giver vores børn lov til, siger hun med henvisning til ’Operation Umbrella’, hvor mere end 1000 unge er sigtet for distributi­on af seksuelt kraenkende materiale og risikerer at blive kendt skyldige i distributi­on af børneporno.

I følge Lykke Møller Kristensen, så skal foraeldre kende reglerne for delinger af video- og billedmate­riale, når de giver deres børn en mobiltelef­on.

– Vi skal begynde at tale frit om det, når børnene er omkring de 12 år. Så skal det også vaere et emne, som er lige så naturligt at tale om derhjemme, som det er med, hvad de har lavet i skolen og om deres fritidsint­eresser.

En af de foraeldre, som aldrig har talt med sine børn om, hvad man må og ikke må på internette­t er 40-årige Karina Rosenhagen.

Det har vi aldrig talt om herhjemme

Hun er mor til to børn på henholdsvi­s 12 og 17 år, og har aldrig følt, at sådan en samtale var nødvendig.

– Jeg havde egentlig aldrig taenkt over, hvad det er mine børn deler med vennerne på internette­t.

– Jeg stoler jo på dem, men derfor kan man jo tydeligvis aldrig vide sig sikker, fortaeller hun.

Hun har altid haft tiltro til, at hendes børn opfører sig ordentlig på internette­t, og at de ikke deler ukritisk løs med vennerne.

– Det kom lidt som et chok for mig, for man taenker jo ikke altid over, at det kan vaere ulovligt at dele videoer og billeder over Facebooks chat.

– Jeg kender ikke reglerne for, hvad der er ulovligt at dele, så det gør mine børn jo nok heller ikke.

Hun fortaeller også, at hun og hendes børn skal laere reglerne for, hvad man egentlig kan og må dele på internette­t.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Hvad må vi – Vi er som foraeldre nødt til at vide, hvad det er, vi giver vores børn lov til, siger rådgiver Lykke Møller Kristensen med henvisning til sagen, hvor 1000 unge er sigtet for distributi­on af seksuelt kraenkende materiale.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Hvad må vi – Vi er som foraeldre nødt til at vide, hvad det er, vi giver vores børn lov til, siger rådgiver Lykke Møller Kristensen med henvisning til sagen, hvor 1000 unge er sigtet for distributi­on af seksuelt kraenkende materiale.
 ?? FOTO: COVERMODEL.DK ?? – Jeg har egentlig aldrig taenkt over, hvad det er mine børn deler med vennerne på internette­t. Jeg stoler jo på dem, men derfor kan man jo tydeligvis aldrig vide sig sikker, fortaeller 40-årige Karina Rosenhagen.
FOTO: COVERMODEL.DK – Jeg har egentlig aldrig taenkt over, hvad det er mine børn deler med vennerne på internette­t. Jeg stoler jo på dem, men derfor kan man jo tydeligvis aldrig vide sig sikker, fortaeller 40-årige Karina Rosenhagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark