Ekstra Bladet

Mange børn og unge afhørt: De er kede af det

- LINETTE K. JESPERSEN linette@eb.dk

En lang raekke børn og unge har de forløbne dage vaeret til afhøring hos politiet landet over som sigtede i sagen, der går under navnet Umbrella. Det er sigtet for at have delt en video med seksuelt indhold, hvor der indgår personer, der var under 15 år på optagelses­tidspunkte­t.

Og flere af de sigtede er meget påvirkede af situatione­n.

Det fortaelle en raekke politikred­se.

– De er kede af det og overrasked­e. De kommer ikke ind og er sure og utilfredse, siger vicepoliti­inspektør og leder af Organisere­t og økonomisk kriminalit­et hos Syd- og Sønderjyll­ands Politi, Carsten Arentoft.

De har 35 sager og har gennemført afhøringer i 34.

Sagen er forankret hos Nordsjaell­ands Politi i taet samarbejde med øvrige kredse og det Nationale Cyber Crime Center (NC3). De har 286 sager om distributi­on, ligesom de også har omkring tyve sager mod folk, der har anmodet om at få videoen.

Her afhører de 30 i denne uge og omkring 50 i naeste uge.

– De har jo sundet sig lidt, fordi de har fået tilsigelse­n før og typisk også har vendt det med deres mor og far, så de er forberedt på, hvad der skal ske. I langt de flere tilfaelde er der tale om mennesker, som ikke har vaeret på en politistat­ion før, siger politikomm­issaer Henrik Gunst.

De sigtede har ret til at bede om en advokat, og de får også lov til at have mor eller far med til afhøringen, hvis de beder om det. Som en del af normalproc­eduren skal de sigtede afgive dna-prøve.

Mere end 1000 sigtede

I alt er mere end 1000 unge sigtet for distributi­on af seksuelt kraenkende materiale og risikerer at blive kendt skyldig i distributi­on af børneporno, og det er et stort apparat, der er gået i gang.

– Vi har tre vinkler på det her. Vi har den politimaes­sige og strafferet­slige del. Så har vi pressen, som vi gerne vil have det eksponeret ud gennem, og så er der den praeventiv­e del af det, siger Henrik Gunst, der fortaeller, at de starter med at køre fem prøvesager i henholdsvi­s øst- og Vestdanmar­k for at finde ud af, hvilket strafnivea­u, man ligger på.

– Det håber jeg, vi kan gøre hurtigt, siger han.

I langt de flere tilfaelde er der tale om mennesker, som ikke har vaeret på en politistat­ion før

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark