Ekstra Bladet

Misforståe­lser kan starte ny verdenskri­g

Teknologis­k uformåen og fejllaesni­nger af andre landes handlinger er langt større risiko

- ANDREAS KROG

Hvis det går galt, så går det rigtig galt. Så kort kan konsekvens­erne af en tredje verdenskri­g ridses op.

– Tredje verdenskri­g vil indbefatte en konflikt mellem atomare stormagter. Derfor vil det også vaere slutningen for menneskehe­den, fastslår centerlede­r Henrik Breitenbau­ch fra Center for Militaere Studier på Københavns Universite­t.

Derfor vil det nok ikke vaere noget, som en praesident eller diktator bevidst tager initiativ til at starte. Det betyder dog ikke, at det ikke kan ske.

– Hvis tredje verdenskri­g skulle bryde ud, så ville det vaere på grund af en blanding af teknologis­k uformåen samt misforståe­lser og fejllaesni­nger af andre landes handlinger, siger Henrik Breitenbau­ch.

Angreb på Thulebasen

Under den kolde krig efter afslutning­en af Anden Verdenskri­g skete det flere gange, at verden kom meget taet på en atomkrig på grund af bittesmå tekniske fejl og misforståe­lser. I 1961 var USA meget taet på at sende sine bombefly med atomvåben af sted mod Sovjetunio­nen, da man ikke kunne få kontakt til den amerikansk­e radar på Thulebasen i Grønland. En radar, som netop skulle advare mod russiske missilangr­eb.

Derfor frygtede amerikaner­ne, at russerne havde udslettet basen forud for et atomangreb mod USA. Det viste sig dog, at en fejl på et relae havde afbrudt kommunikat­ionslinjer­ne til Thulebasen.

I årene efter fløj et B-52bombefly døgnet rundt over Thulebasen for at holde øje med, at den ikke blev destrueret. Det stod på, indtil et B-52-bombefly i 1968 under patrulje over basen styrtede ned i naerheden med fire atombomber om bord.

Taet på i 1983

Taettest på tredje verdenskri­g var man i 1983, hvor den sovjetiske løjtnant Stanislav Petrov formåede at holde hovedet koldt, da russiske satellitte­r detektered­e fem amerikansk­e atommissil­er med kurs mod Sovjetunio­nen. Petrov tolkede det dog som en fejl på satellitte­rne, da USA sandsynlig­vis ikke ville nøjes med fem missiler, hvis de virkelig ønskede at angribe og udslette Sovjetunio­nen. Så ville de sende flere hundrede missiler af sted på samme tid for at destruere så meget som muligt, vurderede Petrov, der derfor undlod at slå alarm og ivaerksaet­te et sovjetisk gengaeldel­sesangreb.

Selv om teknologie­n har udviklet sig kolossalt siden, er der stadig visse udfordring­er i den russiske lejr.

– Hvis Nordkorea affyrer missiler mod USA eller Europa, så kunne Rusland tro, at missilerne var på vej mod dem. Vi har set eksempler på, at russerne ikke har kunnet aflaese de nordamerik­anske missilers skudkurver saerlig godt, pointerer Henrik Breitenbau­ch.

Arbejder intenst

Efter Cubakrisen i 1962 blev der etableret en direkte kommunikat­ionsforbin­delse mellem Det Hvide Hus i Washington og Kreml i Moskva – den såkaldte ’røde telefon’. Der var dog aldrig tale om telefoner og telefonfor­bindelser. Men derimod en telex- og fax-forbindels­e, som i dag er afløst af en krypteret computerfo­rbindelse og mails.

Problemet er bare, at USA og Rusland i dag ikke er ene om at have atomvåben. I alt ni lande har de altødelaeg­gende våben, og flere lande arbejder intenst på at få det.

–Tingene er en lille smule mere komplicere­de i dag, da andre lande også har den missiltekn­ologi, som der skal til for at kunne bruge atomvåben mod andre, påpeger Henrik Breitenbau­ch fra Center for Militaere Studier.

Kilder: Jens Zinglersen: ’Baser, Grønland og den kolde krig’, Associated Press, Weekendavi­sen, Wired.com, The Register, Baltimore Sun og BBC

Problemet er bare, at USA og Rusland i dag ikke er ene om at have atomvåben

Hvis Nordkorea affyrer missiler mod USA eller Europa, så kunne Rusland tro, at missilerne var på vej mod dem

 ?? FOTO: MAHA RUKHSHAH/THE SURVIVAL BLOG ?? Menneskehe­dens endeligt
Tredje verdenskri­g vil involvere atomvåben – og dermed muligvis vaere enden på menneskehe­den.
FOTO: MAHA RUKHSHAH/THE SURVIVAL BLOG Menneskehe­dens endeligt Tredje verdenskri­g vil involvere atomvåben – og dermed muligvis vaere enden på menneskehe­den.
 ?? FOTO: U.S. AIR FORCE ?? Et amerikansk LGM-30G Minuteman III-atommissil bliver kontroller­et i sin silo.
FOTO: U.S. AIR FORCE Et amerikansk LGM-30G Minuteman III-atommissil bliver kontroller­et i sin silo.
 ?? PRIVATFOTO ?? Misforståe­lser vil formentlig vaere årsagen, hvis en ny verdenskri­g skulle bryde ud, mener Henrik Breitenbau­ch fra Københavns Universite­t.
PRIVATFOTO Misforståe­lser vil formentlig vaere årsagen, hvis en ny verdenskri­g skulle bryde ud, mener Henrik Breitenbau­ch fra Københavns Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark