Ekstra Bladet

Hård tone - lille fare

-

Inden man begynder at grave haven op for at anlaegge sin atomsikred­e dommedagsb­unker og hamstre dåsemad i det lokale supermarke­d, så er sandsynlig­heden for en egentlig verdenskri­g meget lille. Situatione­n i dag er nemlig meget anderledes, end den var i 1914, da Første Verdenskri­g brød ud, og i 1939, da Anden Verdenskri­g brød ud, mener en major fra Forsvarsak­ademiet.

Dominoeffe­kt

I Første Verdenskri­g greb mange alliancer ind i hinanden, og en mindre konflikt gav en dominoeffe­kt. En uafklaret situation efter Første Verdenskri­g med store og staerke stater lagde sammen med stor tysk og japansk militaer vilje og lyst til at ekspandere kimen til Anden Verdenskri­g.

– De forudsaetn­inger er ikke laengere til stede, og derfor kan mindre konflikter ikke eskalere i samme grad som tidligere. Ydermere er de største og militaert staerkeste stater bundet økonomisk sammen, så effekterne af en krig vil vaere økonomisk ødelaeggen­de. Samtidig er våbeneffek­t og raekkevidd­e så stor, at ingen lande kan vide sig sikker for at få krigen ind på livet, forklarer major Thomas Galasz Nielsen fra Forsvarsak­ademiet.

Anspaendt situation

Adskillige steder i verden er tonen hård, og situatione­n kan til tider vaere anspaendt. Gennem laengere tid har USA’s praesident, Donald Trump, og Nordkoreas diktator Kim Jong-un således truet med at angribe hinandens lande med atomvåben. Samtidig fører Kina sig frem med stadig større selvsikker­hed i Det Sydkinesis­ke Hav – indtil videre uden at USA og Japan for alvor har reageret på det. Østaten Taiwan er en torn i øjet på Kina. Men så laenge USA holder hånden over Taiwan, forholder Kina sig i ro.

Atommagter­ne Indien og Pakistan nidstirrer fortsat hinanden. Begge lande har atomvåben – men de har også en direkte telefonfor­bindelse mellem landenes ledere. Iran arbejder ihaerdigt på at blive en atommagt. Noget som ikke mindst Israel bekymrer sig stadig mere for. Endelig er der forholdet mellem Rusland og Nato-landene i Europa og Nordamerik­a, hvor ikke mindst Østersøen på ny er blevet skueplads for et koldkrigsa­gtigt magtspil.

Stille og roligt

På trods af at konflikter lurer under overfladen flere steder på kloden, så er det hele faktisk meget stille og roligt, mener major Thomas Galasz Nielsen fra Forsvarsak­ademiet.

– Der er mange muligheder for konflikter, men selv om medierne fremstille­r det anderledes, så er verden faktisk et fredeligt sted. Mere fredeligt end før i menneskets historie. Det ser altså ikke så sort ud for verdensfre­den, pointerer Thomas Galasz Nielsen.

 ?? FOTO: AP ?? Nordkorea test-affyrede dette missil i august.
FOTO: AP Nordkorea test-affyrede dette missil i august.
 ??  ?? Tonen er hård mellem den amerikansk­e praesident Trump og Nordkoreas Kim Jongun.
Tonen er hård mellem den amerikansk­e praesident Trump og Nordkoreas Kim Jongun.
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark