Ekstra Bladet

Drenge i havsnød reddet af drone

-

To australske svømmere blev i går de første, som er blevet reddet i havet af en drone.

Den flyvende, ubemandede livredder kastede en lille redningsfl­åde ned til de to nødstedte teenagere i et oprørt hav.

Australien er førende i brugen af den nye teknologi i forbindels­e med redningsop­erationer for surfere. Snesevis af droner er sat ind ved strandene forskellig­e steder på det australske kontinent.

De to drenge, som torsdag blev reddet ved den formentlig­t første drone-redningsop­eration, var blevet fanget i tre meter høje bølger ud for Lennox Head i New South Wales, naer graensen til Queensland.

Mennesker inde på stranden havde slået alarm til livvagter. De alarmerede dronepilot­en, der hurtigt sendte dronen med redningsfl­åden ud til de to drenge.

– Det lykkedes mig at få den i luften, flyve den ud til stedet og nedkaste flåden på mellem et og to minutter, siger livvagten Jai Sheridan til Gold Coast Bulletin.

De to drenge er uskadte, men noget udmattede, hedder det i lokale medier.

Ud over at finde nødstedte svømmere og nedkaste redningsud­styr anvendes droner til at spore hajer og brandmaend i vandet.

Computersy­stemer er blevet udviklet til at skelne mellem tusindvis af forskellig­e genstande, dyr og fisk, som er blevet optaget med dronekamer­aer.

Softwarepr­ogrammer kan genkende en haj med over 90 procent sikkerhed. Sikkerhede­n med det blotte øje er på omkring 16 procent.

På en del af de australske strande er der opsat hajnet. Men de giver ikke megen sikkerhed i forhold til sonartekno­logi og droner. Forsamling­er af arabere har på det seneste braendt det israelske flag af under demonstrat­ioner Berlin.

Det får nu fem partier fra den tyske forbundsda­g til at foreslå, at de tyske love vedrørende had mod jøder bliver skaerpet.

Nazisterne­s drab på jøder betyder, at Tyskland har ansvar for at bekaempe jødehad, siger de.

Softwarepr­ogrammer kan genkende en haj med over 90 procent sikkerhed

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark