Ekstra Bladet

Myndighede­r: Pas på

-

Det er ikke uden risiko, når de såkaldte biohackere forsøger at forbedre og aendre deres krop.

Det mener blandt andet de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder

(FDA), der i slutningen af sidste år udsendte en skarp advarsel om genterapi.

I USA og andre lande er det nemlig blevet populaert at lave genterapi med indsprøjtn­inger:

’Men salget af disse produkter er ulovligt. Og FDA er bekymret over den risiko, som produktern­e udgør’, skrev styrelsen blandt andet.

’Brugerne rådes til at sikre, at enhver form for genterapi er godkendt eller videnskabe­ligt undersøgt af godkendte forskere.’

Generelt er kravet, at et produkt skal vaere godkendt af sundhedsmy­ndighedern­e, hvis det virker som medicin eller er et medicinsk redskab.

Det er imidlertid ikke kravet til headsettet PlatoWork, da det anvender så lille en strømstyrk­e, at det ligger under graensevae­rdien for, hvor meget strøm man må sende ind i et menneske.

Reglerne betyder dog, at PlatoWork ikke må markedsfør­es som et medicinsk redskab eller som noget, der kan give dig et sundere liv eller gøre dig rask. PlatoWork består af et headset og en smartphone-app (iOS eller Android).

Via appen kan brugeren styre, hvordan hjernen skal stimuleres med strømmen, som udsendes af headsettet. En session tager typisk op til en halv times tid.

Systemet bag enheden er selvlaeren­de og bliver løbende bedre til at hjernestim­ulere.

Headsettet koster godt 2500 kroner og saelges primaert til brugere, der også har lyst til at dele deres erfaringer med andre i det community, som findes på nettet. Det er indtil videre de såkaldte biohackere, der har købt headsettet fra PlatoScien­ce:

– Det er mennesker, der på forskellig­e måder bruger teknologi, kemikalier eller traening for at forbedre sig selv og deres krop, forklarer Balder Onarheim om kundegrupp­en.

Det er dog primaert maend, der har taget de første par hundrede headsets i brug:

– Det er blevet en form for gadget, som købes globalt af brugere i alderen fra 20 år og op.

 ?? FOTO: PLATOSCIEN­CE.COM FOTO: PLATOSCIEN­CE.COM ?? Headsettet skaber en form for hjernetrae­ning, der angiveligt saetter hastighede­n på din indlaering op.
FOTO: PLATOSCIEN­CE.COM FOTO: PLATOSCIEN­CE.COM Headsettet skaber en form for hjernetrae­ning, der angiveligt saetter hastighede­n på din indlaering op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark