Ekstra Bladet

USA LUKKER NED

- ANDERS ZACHO

På årsdagen for Donald Trumps indsaettel­se som amerikansk praesident er landet kastet ud i en alvorlig krise.

Op til weekenden lykkedes det nemlig ikke Senatet at blive enige om naeste års finanslov. Derfor er flere hundredtus­ind offentligt ansatte blevet sendt hjem på orlov – uden løn.

Sidst det skete var under Obama-administra­tionen i 2013, hvor en 16 dage lang nedlukning kostede flere milliarder dollars.

Ifølge Goldman Sachs vil manglende lønninger til offentligt ansatte løbe op i en milliard dollars om ugen. Derfor kan denne ’shut down’ af den offentlige sektor få store konsekvens­er for den almindelig­e amerikaner, slår Anders Agner Pedersen, redaktør for mediet Kongressen, fast.

– Alle bliver sendt hjem uden løn. De fleste er på weekend lige nu, og de vil derfor først maerke det mandag, hvis der ikke er fundet en løsning. Men det betyder helt konkret, at en parkbetjen­t i en nationalpa­rk, der skulle møde her til morgen, er sendt hjem uden løn, for der er ikke flere penge tilbage i kassen. I 2013, hvor vi havde den sidste nedlukning, fik de offentlig ansatte ikke løn i 16 dage.

Han gør dog opmaerksom på, at der er nogle undtagelse­r, så vitale samfundsop­erationer forbliver funktionel­le.

Det er ikke første gang, Kongressen ikke kan blive enige om naeste års offentlige finanser. Men det er første gang, at en siddende praesident, der har flertal i både Repraesent­anternes Hus og Senatet, ikke formår at få styr på budgettet.

– Lige nu handler det om, hvem der skal have aben siddende på sine skuldre. Begge partier giver hinanden skylden for det her, siger Anders Agner.

I oktober 2013 vedtog Kongressen en lov, der kompensere­de de offentligt ansatte for deres 16 dage uden løn. Dette skete dog ti måneder efter budgetkris­en og fik derfor store følger for de 800.000 berørte borgere.

Senatet mødtes igen i aftes. Der var imidlertid endnu ikke nogen løsning på krisen ved redaktione­ns slutning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark