Ekstra Bladet

SALG TIL SHARIA-SHEIK

Vurderer at salget af statens vaccinepro­duktionen har kostet mindst 1,3 mia. kr.

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JESPER RISE BØRJESEN tgs@eb.dk rise@eb.dk

Sundhedsmi­nisteriets salg af statens vaccinepro­duktion til sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih har vaeret praeget af langsommel­ighed og fatale fejl, der i sidste ende kommer til at koste statskasse­n op mod 1,8 mia. kroner.

Det kan konkluders på baggrund af Rigsrevisi­onen beretning om salget af Statens Serum Instituts vaccinepro­duktion, der udkom i går, og som blev igangsat i 2017.

Afsløret i Ekstra Bladet

Det skete i kølvandet på en raekke afsløringe­r i Ekstra Bladet om kritisable forhold ved salget.

Rigsrevisi­onen blandt andet:

’Rigsrevisi­onen vurderer, at Sundheds- og AEldremini­steriets beslutning­sgrundlag, forberedel­se og gennemføre­lse af salget af vaccinepro­duktionen var meget utilfredss­tillende. ’

Og man tilføjer: ’Rigsrevisi­onens opgørelse viser, at de samlede direkte og indirekte udgifter forbundet med salget ligger i et spaend mellem 1,3 mia. kr. og 1,8 mia. kr.’

Hård kritik

konkludere­r Folketinge­ts Statsrevis­orer udtaler på baggrund af Rigsrevisi­onen beretning også hård kritik af hele forløbet.

– Det er jo naermest en laerebog i, hvordan man ikke skal saelge et statsligt aktiv. Der er stort set ikke i forberedel­sen den fejl, som de ikke begår, siger formanden for statsrevis­orerne Peder Larsen (SF).

Rigsrevisi­onen slår også fast, at den forventede salgspris skulle have ligget på op mod 285 mio. kroner, men man endte med en en salgspris på kun 15 mio. kroner.

Afviser kritikken

Sundhedsmi­nisteriet vil dog ikke anerkende store dele af kritikken fra Rigsrevisi­onen, og det undrer Peder Larsen:

– Det er helt uhørt, at et ministeriu­m ikke vil stå til ansvar for deres gerninger. De har ikke taget de skyldige økonomiske hensyn, de har har vaeret alt for langsomme, og man har ikke fra starten af forberedt sig ordentlig. Derfor får man en hel del ekstra omkostning­er, og det ender jo med, at det bliver solgt for et helt ubetydelig­t beløb og blive en bekostelig affaere for statskasse­n, siger han.

Sundhedsmi­nisteriet har nu to måneder til at svare på statsrevis­ionernes kritik. Herefter kan sagen i princippet lukkes, men det tvivler Peder Larsen på vil ske:

– Jeg tror, vi fortsat vil følge sagen. I hvert fald et par år frem for en sikkerheds skyld. Også fordi jeg hører, at der i praksissek­toren er en vis bekymring for at forsynings­sikkerhede­n ikke er i top efter salget, siger han.

Det er jo naermest en laerebog i, hvordan man ikke skal saelge et statsligt aktiv

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark